Policija koristi lažne Amazon pakete sa GPS-om za hvatanje lopova

Tokom decembra Amazon svojim kupcima dostavi više od 800 miliona paketa. Ova, pretpraznična groznica kupovine ima i tamniju stranu – mnogi od tih paketa budu ukradeni. Procena je da je oko 30% online kupaca u Americi bilo u situaciji da im naručeni paketi nekad nisu došli do ruku, jer su u nekom trenutku tokom transporta ukradeni. Osiguravajuće kuće kažu da je taj procenat 8%. Razlika u procentima je logična jer neki paketi (naročito oni manje vrednosti) nisu osigurani.

PCPress.rs Image

Da bi sprečila, ili bar smanjila te brojke, policija u Jersey City-ju je u saradnji sa Amazon-om organizovala akciju hapšenja lopova. Oni su postavljali lažne Amazon kutije pred vrata „kupaca“, snimali su ih skrivenim kamerama, a u samim paketima su se nalazili uređaji za GPS praćenje. Akcija je sprovedena u delovima grada u kojima su često prijavljivane krađe paketa. Najbrže ukradeni paket „nestao“ samo tri minuta nakon postavljanja na lokaciju, ali je lopov isto tako brzo i uhvaćen zahvaljujući pomenutim sistemima.

Policija je svesna da na ovaj način ne može da zaštiti sve pakete, ali su dali do znanja da lopovi nisu sigurni i da uzimanje paketa koji stoji pred nečijim tuđim vratima lako može da dovede do hapšenja, što je ako ne dovoljan, ono bar upozoravajući razlog za sve koji bi pomislili da tako nešto urade. I sam Amazon pokušava da reši problem tako što pakete isporučuje na ruke kupcima, kroz svoj Amazon Key servis.

Pročitajte i:  Amazon uveo novih 50 električnih kamiona

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,