BIZIT plus

Previše vremena provedeno uz ekran fizički menja strukturu mozga kod dece

U današnje vreme počinjemo sve češće da viđamo kako je uobičajeno da roditelji postavljaju ekran ispred svoje dece tokom obroka. S obzirom da naši pametni telefoni i tableti mogu da reprodukuju video zapise i da na njima mogu da se igraju video igrice, čini se kao savršen način da deca budu tiha i animirana. Međutim, nedavna studija je pokazala da to možda i nije najpametnije.

PCPress.rs Image

U tekućoj studiji koju su finansirali Nacionalni instituti za zdravlje (prenosi Bloomberg) otkriveno je da previše provedenog vremena kraj ekrana fizički može da promeni strukturu mozga kod dece. Studija je otkrila, u prvoj seriji skeniranja mozga kod 4.500 dece uzrasta oko 9-10 godina koji su proveli više od sedam sati dnevno ispred ekrana, prerano tanjenje korteksa mozga, koji predstavlja prvi sloj koji pomaže u procesiranju informacija iz fizičkog sveta.

Ovo zvuči kao da bi moglo da bude jako loše, ali direktor NIH studije Gaya Dowling upozorila je da se ne izvlače zaključci iz ovih nalaza. Govoreći tokom emitovanja CBS-ovih 60 minuta, Dowling je rekla: „Ne znamo da li je ovo prouzrokovano vremenom provedenim uz ekran. Ne znamo da li je to loše. Nećemo znati dok ih ne budemo pratili tokom određenog perioda kako bismo videli da li postoje ishodi koji su povezani sa razlikama koje vidimo u ovom pojedinačnom snimku.“

Pročitajte i:  Upotrebljen minijaturni stimulator mozga

Kao što je već rečeno, ova studija je još uvek u toku i očekuje se da naučnici prate svoje subjekte više od decenije kako bi zaista stekli uvid u to kako upotreba digitalnih uređaja može da utiče na njihov mozak, emotivni razvoj i mentalno zdravlje. S tim na umu, pretpostavljamo da zamena pametnih telefona/tableta za igračku ili knjigu ponekad i nije tako loša ideja.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari: