Top50 Glas publike

Policija New Jersey-a je koristila DNK beba za istragu zločina, tvrdi tužba

Prema tužbi koju je podnela Kancelarija javnog branioca Nju Džersija (OPD), praksa je izašla na videlo nakon slučaja u kojem je državna policija Nju Džersija uspešno pozvala laboratoriju za testiranje uzorka krvi uzetog od deteta. Policija je potom izvršila DNK analizu uzorka krvi koji je navodno povezao oca deteta sa zločinom počinjenim pre više od 25 godina. Krv se uzima od svih novorođenčadi u državi radi obaveznih pregleda bolesti.

PCPress.rs Image

Osumnjičeni je tada postao klijent OPD-a, koji je upozorio kancelariju na tehnike koje se koriste za identifikaciju čoveka. Tužba, koju su zajedno podneli OPD i New Jersey Monitor, sada nastoji da primora državu Nju Džersi da otkrije informacije o punom obimu prakse.

Sve bebe rođene u državi Nju Džersi moraju da dobiju uzorak krvi u roku od 48 sati kao deo obaveznog programa testiranja koji ih testira na 60 različitih poremećaja. Ovi uzorci se obrađuju u državnoj laboratoriji, koja deli podatke sa državnim zdravstvenim vlastima i saopštava rezultate roditeljima.

Uzorci krvi se ne dele direktno sa agencijama za sprovođenje zakona. Ali ako policija može pouzdano da dobije uzorke putem sudskog poziva, onda efektivno, proces skrininga bolesti unosi sve bebe rođene u državi u bazu podataka DNK bez mogućnosti da se odjavi.

Kako se navodi u tužbi, roditelji i šira javnost ne znaju da bi se uzorci krvi uzeti od njihove dece mogli koristiti na ovaj način.

„New Jersey Monitor veruje da bi javnost bila šokirana onim što se dogodilo u slučaju OPD-ovog klijenta i da agencije za sprovođenje zakona na ovaj način zaobilaze zahteve naloga“, navodi se u delu tužbe. „Takođe veruje da bi roditelji posebno bili šokirani kada bi saznali da se uzorci krvi njihove dece čuvaju u Ministarstvu zdravlja više od dvadeset godina i da im organi za sprovođenje zakona pristupaju bez njihovog znanja ili saglasnosti kako bi se njihov DNK analizirao.”

Prema izveštaju New Jersey Monitora, pre tužbe, država je odbila zahteve za javnu evidenciju koje su podneli Monitor i Kancelarija javnog branioca koji su tražili informacije o sudskim pozivima koji su dostavljeni laboratoriji koja sprovodi skrining bolesti. Portparol državne policije New Jersey rekao je da odeljenje ne može da komentariše parnicu koja je u toku.

Širom SAD, zakoni o prikupljanju DNK uveliko se razlikuju od države do države. Dok države zahtevaju da osoba bude optužena za zločin pre nego što se njen DNK može prikupiti ili da sudija donese odluku da uzme uzorak od osumnjičenog, druge dozvoljavaju da se to dogodi svaki put kada se izvrši hapšenje. Zakoni o dužini vremena za koje se uzorci mogu držati takođe variraju: neke države zahtevaju da se oni brišu ako se krivična prijava ne podnese u određenom vremenskom periodu, ali druge — uključujući Njujork — su kritikovane zbog zadržavanja DNK ljudi koji nikada nisu optuženi.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,