Poligon za džedaje: Kanjon za avionske spektakle

Star Wars kanjon, poznat i kao „poligon za džedaje“, te Rainbow kanjon, nalazi se u nacionalnom parku Death Walley u Kaliforniji, te pilotima služi kao platforma za treniranje, a posetiocima kao prostor za posmatranje avionskih vratolomija.

PCPress.rs Image

Kanjon je dug oko devet kilometara, a stene koje ga okružuju idu do 300 metara u visinu, pa prirodne tribine prilično podsećaju na ambijente iz Ratova zvezda. Piloti se obučavaju za brišuće letove u kompleksnim prostorima, a među posmatračima su sve češće i oni koji snimaju, a poput YouTube kreatora Spencera Hughesa, koji je napravio kompilaciju najuzbudljivijih trening letova u okviru kojih mogu da se vide performanse modela poput AV-8B Harrier II (prethodnik modela F-35B), F/A-18C Hornet, F/A-18E/F Super Hornet, F-15, pa čak i – što je retko – kanadskog transportnog aviona CC-130 (varijanta C-130J Herculesa).

Nije često da civili imaju pristup ovakvim vežbama, te džedaj kanjon privlači sve više znatiželjnika koji uživaju u kombinaciji filmskog ambijenta i pilotskih veština.

Izvor: The Drive

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Saab i GKN dizajniraju budući borbeni avion 
SBB

Tagovi: , ,