BIZIT plus

Ponovna erupcija vulkana u blizini glavnog aerodorma na Islandu

U blizini glavnog aerodroma na Islandu, međunarodnog čvorišta islandskog vazdušnog saobraćaja, ponovo se dogodila erupcija vulkana.

PCPress.rs Image

Vulkan je počeo da izbacuje lavu ponovo u sredu, osam meseci nakon poslednje erupcije. Meterološke službe Islanda su pozvale stanovnike da ne prilaze mestu.

Erupcija ovog vulkana je međunarodno značajna, jer se sam vulkan nalazi u neposrednoj blizini aerodroma koji je čvorište vazdušnog saobraćaja Islanda. Iako je došlo do erupcije, za sada nijedan let nije otkazan niti prekinut.

Ipak, se prati dalja erupcija vulkana i kretanje lave kako bi se na vreme reagovalu ukoliko je to moguće predvideti. Naučnici očekuju novu erupciju kao i niz zemljotresa što bi značajno moglo da utiče na vazdušni saobraćaj, ne samo Islanda veći ostatka sveta.

Tokom erupcije ovog vulkana koji se dogodio 2010. godine zbog količine pepela letovi nisu bili omogućeni. Tada je više od milion putnika moralo da promeni svoj način putovanja, a više od 100.000 letova je otkazano.

Od srede, kada se desila nova erupcija akcije islandske avio-kompanije su počele da rastu. Ipak, investitori kao i stanovnici su pokazali zabrinutost zbog erupcije.

Izvor: Indianexpress

Facebook komentari: