BIZIT plus

Ponovo debata o ukidanju interneta

PCPress.rs Image

Posle onoga što je opisano kao najveća elektronska obustava od strane vlade jedne države, zakonodavci u Americi ponovo pokušavaju da uvede meru koja bi dala predsedniku pravo da ukine internet.  Naravno, na takvu odluku ih je navelo ukidanje interneta i mobilnih mreža u Egiptu. Istog dana kad je u Egiptu zavladao mrak, senatori Džozef Liberman i Suzan Kolins ponovo su se založili za meru po kojoj bi predsednik Obama imao ovlašćenje da isključi internet u Americi u slučaju sajber-napada. Takav predlog je prvobitno iznesen prošle godine, ali odbijen je u decembru nakon izbora novih republikanaca u Dom zastupnika.

Senatori naglašavaju da po tom amandmanu predsednik ne bi imao pravo da isključi internet u celoj zemlji ili njenim pojedinim delovima u vreme političkih nemira ili protesta, već isključivo za vreme „sajber hitnih slučajeva“. Oni smatraju da bi zemlja tako dobila najbolje sredstvo da brzo odgovori na veliku pretnju, ali da će vlada imati načine da sarađuje s privatnim sektorom.

Međutim, protiv tog amandmana već su se izjasnile dvadeset četiri organizacije, koje se pribojavaju da bi takva mera mogla predstavljati uvod u cenzuru na internetu. Većina smatra da bi isključenje interneta u Americi stvorilo više problema, nego što bi ih rešilo jer bi uznemirilo građane i privatni sektor kad im je infrastruktura najpotrebnija ‒ tokom saber ili vojnog napada kao i za vreme prirodne katastrofe.

Pročitajte i:  LG otvorio prvu fabriku za proizvodnju punjača za EV u SAD

Izvor: IT News

Facebook komentari: