BIZIT 2022

Porast prodaje gitara u 2020. godini

Fender je prodao više gitara 2020. godine nego bilo koje druge godine u svojoj istoriji. Gibson, Taylor, Martin i drugi takođe izveštavaju o nagloj prodaji pandemije, a novi korisnici okreću se gitari kao „terapiji sa šest žica“

Fender Strat

Pre samo tri godine, Washington Post – potpomognut izjavama Paul McCartney-a i legendarnog dilera gitara George Gruhn-a – izjavio je da smo bili svedoci „polagane smrti električne gitare“. Pa ipak, novi članak u New York Times-u tvrdi da gitara nije samo živa i zdrava, već i da napreduje kako to godinama nije zabeleženo.

Fender, za početak, doživljava rekordnu prodajnu godinu, a izvršni direktor FMIC-a Andy Mooney izjavio je pred kraj godine da će 2020. „biti najveća godina u istoriji Fender-a“ i da su u pitanju rekordni dani dvocifrenog rasta, prodaje, e-trgovine i prodaje opreme za početnike. „Nikad ne bih pomislio da ćemo biti tu gde smo danas da ste me pitali u martu“, dodao je.

Umesto katastrofe, prodaja gitara se u velikoj meri vratila, a Times izveštava da „mladi, odrasli i tinejdžeri pomažu u pokretanju ovog preporoda gitare“. Prema članku, Fender-ova aplikacija za podučavanje gitare, Fender Play – koja je tokom perioda zaključavanja nudila brojne besplatne probne verzije – zabeležila je porast korisničke baze sa 150.000 na 930.000 već u periodu od kraja marta do kraja juna, sa blizu 20 procenata novih korisnika mlađih od 24 godine i 70 procenata mlađih od 45 godina. U istom periodu, vrlo je uočljiv porast korisnica aplikacije sa 30 procenata pre pandemije na 45 procenata tokom proteklogleta.

Gibson

Gibson je zatvorio svoje fabrike u aprilu zbog pandemije i, rekao je direktor Gibson-a James „JC“ Curleigh, „Kada nismo imali proizvodnju, nismo imali prodaju, priznajmo. Ali do kraja leta“, nastavio je, „bukvalno nismo mogli da isporučimo dovoljno. Sve što smo napravili mogli smo da prodamo. “

U međuvremenu, Guitar Center na svojoj web stranici prijavio je trocifreni rast za većinu vrhunskih brendova, a Brendan Murphy, viši prodavač u kompaniji Sweetwater (jednom od najvećih online prodavaca), rekao je: „U maloprodaji instrumenata sam više od 25 godina i nikada nisam video nešto slično. Čini mi se da je svaki dan crni petak. “

Da li će se ovaj bum nastaviti i nakon pandemije, ostaje da se vidi. Times izveštava da je, uprkos skoku prodaje, ukupna prodaja svih fretted instrumenata opala za 2,4 procenta u drugom tromesečju 2020. u poređenju sa prošlom godinom.

Međutim, u dolarskom iznosu, prodaja gitara je neprekidno rasla od „Velike recesije 2009.“ i prošle godine je nadmašila osam milijardi dolara. I to bez obračuna kupovine polovnih instrumenata na Reverb-u, eBay-u i slično, što ukazuje da je interes publike u nesumnjivom porastu.

I za kraj – uz gitaru, koristite i Fender Play aplikacije za Android i iOS.

Izvor: Guitarworld.com

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,