Top50 Glas publike

Porez na digitalne servise!

Krajem jučerašnjeg dana stigla je pomalo neočekivana informacija da će cene video igara na servisu Steam porasti za čak 20 odsto. Naime, deset zemalja našlo se na listi upućenoj partnerima u mejlu gde se navodi da će cene u narednim mesecima biti veće od 5 do 20 odsto, a naša zemlja ne samo da se nalazi u ovom “nebranom grožđu” već takođe uvodi i drugi najveći porez.

PCPress.rs Image

Kako se navodi u Steam saopštenju, poskupljenje će uslediti nakon prvog aprila, a neke od zemalja dobiće ga već u narednom mesecu. Island je jedina zemlja kojoj će biti naplaćen veći porez od Srbije (24 odsto) dok će korisnici iz Japana, Švajcarske i Tajvana plaćati 5, odnosno 8 odsto na ime poreza. Razlog ovog poskupljenja popularnog servisa leži u promeni poreske regulative Srbije, kojom je između ostalog predviđena i naplata PDV-a na digitalne usluge. U pitanju je potez pokrenut od strane Ministarstva finansija Republike Srbije zarad usklađivanja sa zakonima Evropske Unije i odnosiće se i na druge online servise, kao što su Netflix i Spotify, ali i kupovinu domena. Stoga će svakom fizičkom licu sa prebivalištem u Srbiji bilo koja digitalna usluga (poput pretplate na seriju) od prvog aprila biti naplaćivana još 20 odsto na ime poreza.

Pročitajte i:  Spotify, Epic Games dobijaju saveznika u Musku

PCPress.rs ImageVeć se sada može zaključiti da će ovo biti vrlo nepopularna odluka Ministarstva, uzimajući u obzir da u Srbiji postoji solidan broj korisnika digitalnih usluga, tj. onih koji koriste legalni softver. U slučaju video igara mogle su se naći znatno jeftine ponude, a aktuelni su bili i popusti koje Steam platforma redovno uvodi. Stanje je još više zakomplikovano činjenicom da je sam porez od 20 odsto jedan od najvećih u Evropi, a u zemlji gde piraterija uzima velikog maha to nikako ne može biti dobra vest.

Uroš Petrović

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,