Posao budućnosti: virtuelni asistent

Posao virtuelnog asistenta se nalazi na osmom mestu najbrže razvijenih poslova budućnosti, a na platformama kao sto su Upwork, Fiver, People Per Hour se pored poslova programera i dizajnera, najčešće traže veštine koje nudi virtuelni asistent. Do posla virtuelnog asistenta se ne može doći samo jednim klikom, ali nije potrebno ni poznavanje raznih kodova ili programa.

PCPress.rs Image

Virtuelni asistent organizuje pozive i sastanke, odgovara na mejlove, planira putovanja, rezerviše avionske karte i smeštaj, organizuje podatke u Excelu, sprema prezentacije u Power Point-u, bavi se istraživanjima tržišta, kreiranjem marketing strategija na društvenim mrežama. Da bi se neko uopšte upustio u ovakvo zanimanje neophodno je da ima makar solidno znanje engleskog jezika i da programe kao što su Word, Excel, Power Point drži u malom prstu. Poznavanje još nekog jezika ili rada u nekim od programa za obradu fotografija je samo bonus koji može da poveća zaradu.

Zarada koju virtuelni asistent može da zaradi kreće se od 500-1000 dolara, dok iskusniji mogu da ostvare čak i veću dobit. Takav prihod se može realizovati ukoliko asistent ima više klijenata za koje radi po dogovorenoj satnici. I cena satnice može da varira, pa se tako kreće od 5-20 dolara po satu, u zavisnosti kakva su iskustva asistenta i koje usluge nudi. Predviđa se da će u 2018. godini, industrija virtuelnih asistenata zajedno sa ostalim online servisima imati zaradu od pet milijardi dolara, jer je potražnja za takvim uslugama u porastu.

Izvor: BIZLife

Facebook komentari: