ERP 2024

Policija poklonila USB stikove sa virusima na takmičenju o internet sigurnosti

Ako postoji knjiški primer ironije, onda su to članovi tajvanske policije. U želji da nagrade takmičare kviza o internet bezbednosti oni su uručili najboljima USB stikove. To ne bi bila neka vest da pokloni nisu bili zaraženi malwareom.

Policija poklonila malware USB stikove fleš drajv flash drive

Ispostavilo se da je 54 od 250 fleš drajvova od 8 GB bilo kontaminirano, a to je samo broj koji su uspeli da ustanove. Incident je otkriven kada je jedan od pobednika kviza prijavio da nije mogao da koristi stik jer je antivirus kompjutera pokazivao upozorenje.

Policija tvrdi da nije kriva za malware skandal

Istraga povom ovog ironičnog skandala otkrila je da je glavni krivac treća strana koja je angažovana prilikom nabavke USB stikova. Ispostavilo se da je jedan od zaposlenih proveravao da li su fleš drajvovi navedenog kapaciteta tako što ih je povezivao sa svojim očigledno zaraženim kompjuterom.

Kako je radnik bio temeljan, skoro svi stikovi su pokupili malware s obzirom na to da na kompjuteru nije bilo anti-virus programa. Što se tiče samog malwarea, u pitanju je prilično bezopasna vrsta XtbSeDuA.exe. Ovaj malware je još pre tri godine Europol povezao sa slučajevima prevara.

Pročitajte i:  LC Power LC-HUB-C-MULTI-7-M2: Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji

Njegova je bila da skuplja podatke sa inficiranih uređaja i da ih šalje na server u Poljskoj. Kako je server još ranije oboren, do prave štete ne može ni da dođe. Ovaj bajati malware je još bezopasniji kad uzme u obzir da radi isključivo na 32-bitnim sistemima.

Sumnja se na tajne službe?

Nakon svega jasno je da je najveća šteta pričinjena ugledu policije koja je ovom akcijom promovisala – internet bezbednost! Kako je reč o Tajvanu, a fleš drajvovi su napravljeni u Kini, počela je da kruži priča da je u pitanju špijunska akcija (Kina smatra Tajvan svojom teritorijom i naziva ga Kineski Tajpej). To se ispostavilo kao netačna informacija, a policiji je ostalo samo da se izvini sa glupost koja im se desila ispred nosa.  Policija je u ovom slučaju dobro prošla, ali malware opasnost je večito prisutna. 

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari: