BIZIT plus

Hakeri iz Severne Koreje kradu kriptovalute?

Sve je više izveštaja koji upiru prstom u Severnu Koreju kao mesto odakle dolazi većina hakerskih napada usmerenih ka tržištu kriptovaluta. Nakon optužbi da je najmisterioznija zemlja na svetu odgovorna za WannaCry malver, stižu novi dokazi.

Severna Koreja odgovorna za hakerske napade Hakeri iz Severne Koreje

Kompanija za internet bezbednost Recorded Future tvrdi u svom izveštaju da su novi napadi veoma slični Sony Pictures hakovanju, WannaCry malveru i sajber-krađi centralne banke Bangladeša.

Ova kompanija veruje da iza napada na menjačnice kriptovaluta u Južnoj Koreji stoji hakerska grupa Lazarus koja je povezana sa Severnom Korejom. Malver je kreiran sredinom krajem prošle godine u vreme kada je Bitcoinu, kao i drugim kriptovalutama počela da skače vrednost.

Po tvrdnji Recorded Future ovo je sve deo kampanje Severne Koreje koja je veoma zainteresovana za kriptovalute. Ovo interesovanje podrazumeva aktivnosti poput rudarenja, rensoware softvera i krađom kriptovaluta. Izveštaj ne govori koliko su ovi napadiči uspešni u svojim akcijama skupljanja ličnih podataka korisnika menjačnica kriptovaluta.

Kriptovalute kao alternativa Severne Koreje za punjenje budžeta

PCPress.rs Image

Većina kriptovaluta dizajnirana je tako da su nezavisne od međunarodnih institucija i banaka, što ih čini idealnim plenom za državu pod sankcijama. Iako Severna Koreja važi za nerazvijenu zemlju, ona ima izuzetne programere koji su među najboljima u svetu bar kad je hakovanje u pitanju. Prisetimo se samo kako je prošao film The Interview koji ismeva Vođu. Korejci su pretili svima koji puste film da će biti uništeni, što je bilo dovoljno da se odustane od klasične distribucije filma.

Pročitajte i:  Da zaboravimo (na) lozinke

Prethodni izveštaji bezbednosnih kompanija ali i državnih institucija Južne Koreje govore da su hakeri iz Severne Koreje odgovorni za napade na menjačnice kriptovaluta prošlog leta. Severna Koreja je do sada odbila sve optužbe, ali isto tako ne krije svoju zainteresovanost za Bitcoin i druge kriptovalute.

Kriptovalute gube na vrednosti zbog dešavanja na Korejskom poluostrvu

Učestali napadi na mesta razmene kriptovaluta dolaze u trenutku kada Južna Koreja razmatra mogućnost zabrane trgovine kriptovalutama. Ukoliko se to desi hakeri će svoj fokus usmeriti na novčanike na serverima van azijskog kontinenta.

Ova vest, uz najavu da i Kina razmišlja o zabrani kriptovaluta dovela je do strmog pada kriptovaluta koje gube po 20% vrednosti dnevno. Bitcoin trenutno vredi malo preko 10.000 dolara a ne tako davno je prešao granicu od 20.000. Ako sedite na desetinama kriptonovčića, želimo vam puno sreće i strpljenja. Ako vam je za utehu, veruje se da je ovo samo trenutan pad vrednosti, osim ako hakeri ne nastave sa krađama.

Pročitajte i:  Hakeri koje sponzoriše Rusija napadaju Microsoft

Izvor: CNN

Facebook komentari: