Poslovanje kompanije Kaspersky dovedeno u pitanje i u Velikoj Britaniji

Još jedan udarac za poslovanje Kaspersky Lab-a došao je kada je Odsek za cyber bezbednost Velike Britanije upozorio vladine agencije te zemlje da ne koriste anti-virus softver ove kompanije. Naime, šef Nacionalnog centra za cyber sigurnost, Ciaran Martin, poslao je pismo drugim vladinim odsecima, u kojem objašnjava da Rusija, koja, navodno, koristi cyber alate kako bi ugrozila bezbednost drugih zemalja, namerava da kompromituje osetljive infrastrukture Velike Britanije. Upravo zbog toga, kako Martin dalje objašnjava u svom pismu, računarski sistemi u okviru kojih se nalaze osetljive informacije, ne bi trebalo da koriste softver koji je razvila kompanija čije je sedište u Moskvi.

PCPress.rs Image

Kaspersky je meta optužbi u poslednjih nekoliko meseci, a posle tvrdnji prema kojima sarađuje sa vladom Rusije, a sa ciljem da dođe do poverljivih podataka iz Sjedinjenih Američkih Država, te Izraela. U septembru je online prodavnica Best Buy povukla softver kompanije Kaspersky iz svoje ponude, a američka vlada je posle toga svojim agencijama zabranila da koriste anti-virus softver iz ove kompanije. U nastojanju da povrati svoj ugled, Kaspersky je u oktobru objavio da će trećoj strani pružiti uvid u izvorni kod softvera, kako bi se sprečilo dalje spekulisanje u vezi sa bezbednošću.

PCPress.rs Image

Uprkos upozorenjima, vlada Velike Britanije nije zabranila Kaspersky anti-virus softver, već naložila Centru za cyber bezbednost da, u saradnji sa stručnjacima iz kompanije, osmisli okvire koji bi pružili dodatnu sigurnost kada je bezbednost poverljivih informacija ove zemlje u pitanju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,