Potpuna zabrana izvoza ka kompaniji Huawei od strane SAD-a

Vlada Sjedinjenih Država je navodno prestala da izdaje licence koje dozvoljavaju kompanijama u zemlji da izvoze Huawei. Američko ministarstvo trgovine je izdalo licence nekim kompanijama kao što je Qualcomm da Huawei-ju obezbede američku tehnologiju koja nije povezana sa 5G mrežama.

Zabrana uvoza Huawei proizvoda

Ponovo kritičan trenutak za kompaniju Huawei

Američka vlada dodaje kompanije na listu entiteta ako veruje da su uključene ili predstavljaju značajan rizik da budu ili postanu uključene u aktivnosti koje su suprotne nacionalnoj bezbednosti ili interesima spoljne politike Sjedinjenih Država. Huawei je optužen da ima duboke veze sa kineskom vladom i upozorio saveznike da bi 5G oprema koju proizvodi mogla da se koristi za špijuniranje drugih zemalja i kompanija. Huawei je više puta negirao optužbe.

Američka vlada je prošle godine uvela nova pravila koja zabranjuju izvoz moćnih poluprovodnika koji bi mogli da se prenamene za vojnu upotrebu, kao i opreme za proizvodnju čipova, u Kinu i Rusiju. Jedan od mogućih razloga je taj što Huawei podržava projekte koji imaju za cilj izgradnju lanca snabdevanja poluprovodnicima u svojoj zemlji koji se ne oslanja na uvoz. Bivši zvaničnik CIA-e je takođe rekao da vlada verovatno želi da proširi postojeću zabranu izvoza, jer je Huawei potpuno drugačija kompanija od one kada je dodat na listu entiteta.

Pročitajte i:  Uranijum se uveliko kopa u blizini Velikog kanjona

Huawei se tada fokusirao na 5G tehnologiju, ali je od tada promenio brzinu kako bi dao prioritet svojim preduzećima i državnim preduzećima, uključujući uslugu u cloudžu, kako bi preživeo zabranu trgovine. Dodavanje na crnu listu imalo je ogroman uticaj na prihode Huawei-ja u 2021. godini. Potpuna zabrana bi mogla da vrati Huawei u krizni režim, a verovatno bi uticala i na prihode njegovih američkih dobavljača. Uz to, kineska kompanija će možda imati vremena da se pripremi, u zavisnosti od toga kada će isteći već izdate izvozne dozvole.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,