Dell otpušta preko 6.000 radnika

Američka kompanija Dell otpušta oko 6.650 radnika odnosno oko 5 odsto od ukupnog broja zaposlenih na globalnom nivou. Kompanija se bori sa slabom potražnjom personalnih računara i sprema se za potencijalnu recesiju.

PCPress.rs Image

Dell zapošljava oko 133.000 ljudi

Ovakav potez svrstava kompaniju u gomilu drugih američkih kompanija od Goldman Sachs kompanije do Alphabeta koje su ove godine otpustile hiljade ljudi kako bi prebrodile pad potražnje izazvan visokom inflacijom i rastućim kamatnim stopama.

Dell je već uveo poteze kako bi smanjio troškove. Kompanija je pauzirala zapošljavanje i ograničila putovanja. Kompanija se suočila sa padom prodaje računara nakon pandemije a prodaja računara čini više od polovine prihoda kompanije.

Međutim, ti potezi “više nisu dovoljni”, napisao je ko-operativni direktor Jeff Clarke u dopisu zaposlenima. „Ono što znamo je da se nastavljaju loši tržišni uslovi i da je budućnost neizvesna“, rekao je Jeff.

Rivalska kompanija HP je takođe navela da će otpustiti do 6.000 radnika. Tržište računara suočiće se sa još jednom lošom godinom i padom od 2,6 odsto, prema istraživačkoj firmi IDC. Tržište računara je imalo brz i ogroman porast tokom pandemije zbog rada na daljinu.

Pročitajte i:  Otpuštanja u oblasti medicinske tehnologije 

Bilo je samo pitanje vremena kada će talas otpuštanja stići do Dell-a, s obzirom na to koliko je kompanija osetljiva na poverenje potrošača i korporacija“, rekla je Susannah Streeter, tržišni analitičar.

Dell je od 28. januara 2022.godine imao oko 133.000 zaposlenih. Jedna trećina zaposlenih nalazi se u Sjedinjenim Državama.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,