Top50 Glas publike

Potpuno očekivano, Mozilla uklanja FTP iz Firefoxa

Mozilla je konačno izbacila File Transfer Protocol (protokol za prenos datoteka – FTP) iz browsera Firefox – a to su već uradili drugi glavni browseri poput Chrome-a i Edge-a.

PCPress.rs Image

FTP odlazi u muzej zajedno sa starim telefonima i modemima

Kompanija je juče objasnila da će ukinuti FTP podršku u Firefox-u 90 kao deo svog browsera koji je sve vreme HTTPS. Mozilla je najavila ove namere uklanjanja još 2015. godine i rekla da je promena neophodna, jer protokolu nedostaje odgovarajuća enkripcija. Rezultirajući prenos datoteka u čistom obliku, predstavljao je očigledan bezbednosni problem, jer je značio da su hakeri mogli lako da preuzmu, ukradu i čak prenesu izmenjene podatke. U blogu organizacije piše da je protokol podrazumevano onemogućen sa verzijom 88, koja je pokrenuta u aprilu ove godine. Korisnici neće morati da preduzimaju nikakve radnje da bi se dalje oslobodili tehnologije, jer će svako automatsko ažuriranje na verziju 90 to učiniti umesto njih. Edge i Chrome su prestali da podržavaju FTP, iako je Chrome izvršio privremeno vraćanje u promet zbog COVID-19 2020. godine. FTP lokacijama se može pristupiti pomoću Internet Explorera. Međutim, Microsoft planira da povuče browser 15. juna 2022.

Pročitajte i:  Nove opcije: Chrome ubuduće štedi memoriju

Safari nikada nije u potpunosti podržavao FTP, već je odabrao da preda OS X FTP pozive Finderu. Danas Apple odbacuje FTP iz svih verzija svog OS-a – čak ni komandna linija ne podržava FTP od OS X 10.13. Apple programer koji traži podršku za preuzimanje FTP-a i dalje može da koristi API NSURLSession, sve dok ne treba da otprema ili koristi bilo koje druge FTP operacije ili pokreće FTP preuzimanja u pozadini na iOS-u. Generalno, Appleov savet je „ne koristite FTP“. Korisnici željni retro prenosa datoteka mogu da koriste namenski FTP programu poput Filezille koja još uvek postoji i još uvek se razvija – verzija 1.0.0 rc4 Filezilla servera pojavila se upravo ove nedelje. AVS je pokrenuo Cloud FTP uslugu pod nazivom AVS Transfer Family u aprilu 2020. Podržavanje umirućeg protokola može izgledati čudno, ali uvek postoji neko ko želi da se drži starih sistema.

Izvor: Theregister

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,