BIZIT 2022

Potrebne decenije do standarda EU

Šest zemalja Zapadnog Balkana imaju snažan ekonomski potencijal za rast i konvergenciju sa EU, ali moraju da unaprede svoje ekonomske performanse, ocenila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u izveštaju o dijagnozi stanja ekonomija Zapadnog Balkana. EBRD je u Londonu domaćin trećeg Zapadnobalkanskog investicionog samita na kome učestvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić.

PCPress.rs Image

U izveštaju piše da je podsticanje regionalne saradnje u poslednje dve decenije pomoglo Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji da napreduju ka eventualnom članstvu u EU. Međutim, po EBRD, biće potrebne decenije da zemlje regiona dostignu prosečan životni standard EU. Slaba produktivnost je osnovni problem koji koči ekonomski razvoj posle godina nedovoljnih investicija, slabih institucija i nepovoljnog poslovnog okruženja. Najveći izazovi su u konkurentnosti i upravljanju.

Slabe institucije i preveliko prisustvo države u nekim industrijama, onemogućavaju privatni sektor, koji daje glavni doprinos ekonomskoj proizvodnji, da dostigne pun potencijal. U izveštaju se navodi da je produktivnost privatnog sektora na Zapadnom Balkanu na samo 60 odsto nivoa u EU, i to kod prerađivačke industrije 55 odsto, a kod usluga 70. Unapređenje produktivnosti i rasta sprečavaju prezaduženost preduzeća, “slaba inkluzija mladih”, nelojalna konkurencija sive ekonomije, korupcija, glomazna poreska administracija, problemi sa isporukama struje i ograničeni pristup finansiranju.     

Izvor: Beta

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,