Potrošnja energije veštačke inteligencije (AI) približava se potrošnji male zemlje, upozorava studija

Veštačka inteligencija (AI) brzo postaje značajan potrošač globalne energije, s podacima kompanije Schneider Electric, francuske kompanije za upravljanje energijom. 

PCPress.rs Image

Do 2028. godine AI možda trošiti između 13,5 GW i 20 GW energije

Podaci ukazuju da AI sada troši otprilike 4,3 GW energije širom sveta. Ova potrošnja energije je otprilike ekvivalentna potrošnji nekih malih zemalja. S obzirom na sveprisutnu upotrebu AI tehnologije, očekuje se da će njena potrošnja energije značajno porasti.

Schneider Electric predviđa da će do 2028. godine AI možda trošiti između 13,5 GW i 20 GW energije, što označava značajan porast s godišnjim stopama rasta od 26-36%. Ovaj porast potrošnje energije izaziva zabrinutost zbog ekološkog uticaja i održivosti primene AI.

Studija takođe ističe širi problem potrošnje energije u centrima za obradu podataka. Trenutno, AI čini samo 8% ukupne potrošnje energije tipičnog centra za obradu podataka, koja iznosi 54 GW. Međutim, do 2028. godine, predviđa se da će potrošnja energije u centrima za obradu podataka dostići 90 GW, pri čemu će AI doprineti oko 15-20% ovog zahteva. Studija napominje da će se potrebe za energijom AI-ja možda promeniti, te da će u narednim godinama više biti usmerene na inferenciju, umesto na treniranje (trenutno 20%).

Pročitajte i:  Nevolje s halucinacijama: Kad ChatGPT piše gluposti

Hlađenje centara za obradu podataka je neophodan, ali energetski intenzivan proces, i može takođe dovesti do velike potrošnje vode. Centri za obradu podataka su kritikovani zbog svog ekološkog uticaja, jer često zahtevaju značajne prirodne resurse. Schneider Electric predlaže da će kako AI opterećenja nastavljaju da rastu, tačno predviđanje potrošnje energije postati izazovnije.

Da bi se rešili ovi izazovi u vezi sa energijom, Schneider Electric savetuje operaterima centara za obradu podataka da pređu sa konvencionalne distribucije snage od 120/208V na 240/415V, što će im omogućiti da se prilagode visokim gustinama snage povezanim sa AI opterećenjima. Ova tranzicija mora biti praćena nadogradnjom infrastrukture i unapređenjem efikasnosti radi upravljanja i smanjenja potrošnje energije, uz održavanje rasta računarstva u oblaku i AI tehnologija. Ovi nalazi ističu važnost održivih energetskih rešenja i povećane efikasnosti u razvoju i primeni AI tehnologija.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari: