Poverenik očekuje reakciju MUP-a u slučaju medijske hajke

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podneo je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da u radnjama jednog ili više NN službenih lica Ministarstva unutrašnjih poslova postoje svi elementi krivičnog dela neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka iz člana 146 KZ-a.

PCPress.rs Image

Tim povodom, Poverenik je pokrenuo postupak nadzora zbog činjenice da su 21. juna 2018. godine, u okviru članka o fudbalskim reprezentativcima Švajcarske, na Internet prezentaciji dnevnog lista “Informer” i drugim medijima, objavljeni izvod iz matične knjige rođenih Džerdana Šaćirija iz Vranja, kao i istovetni izvod i uverenje o državljanstvu Valjona Behramija iz Kraljeva, datirani istim danom objavljivanja.

U postupku nadzora gradskih uprava gradova Vranja i Kraljeva, na osnovu njihovih službenih zahteva, Poverenik je obavešten da su navedena dokumenta izdali Policijskoj upravi za Gnjilane, izmeštenoj u Vranju, kao i Policijskoj upravi za Kosovsku Mitrovicu, izmeštenoj u Kraljevu.

Imajući u vidu obim svojih ovlašćenja u odnosu na medije, kao i garancije tajnosti novinarskih izvora, Poverenik nije sproveo istražni proces prema Informer-u, ali je pokrenuo postupak nadzora prema Ministarstvu unutrašnjih poslova. Tim povodom zatražio je izjašnjenje o tome da li je MUP dostavio dnevnom listu “Informer” ili nekom drugom navedena dokumenta i po kom osnovu je vršena predmetna obrada podataka o ličnosti. Nakon isteka roka i urgiranja nije dobio odgovor od MUP-a.

PCPress.rs Image

Zakon o matičnim knjigama u članu 83. propisuje da se izvodi iz matičnih knjiga i uverenja izdaju na zahtev lica na koje se ti podaci odnose, članu njegove uže porodice, usvojitelju ili staratelju, a drugim licima na način i pod uslovima utvrđenim zakonom koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti i zakonom koji uređuje prava na pristup informacijama od javnog značaja. Zakon o državljanstvu Republike Srbije u članu 48. propisuje da se uverenje o državljanstvu izdaje samo na lični zahtev.

Dok se MUP ne izjasni, neće se ulaziti u diskusiju da li je i kakav osnov postojao za obradu podataka u ovom slučaju. Izvesno je da se redistribucija podataka u službi obezbeđenja neprikladnih tema tabloidnim i drugim medijima ne može dovesti u sklad sa zakonom i predstavlja grubu zloupotrebu ovlašćenja. Zaključuje se da sve navedene okolnosti ukazuju na osnovanu sumnju da u radnjama NN službenih lica Ministarstva unutrašnjih poslova postoje svi elementi krivičnog dela neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka. Za ovakvo delo je, kada je reč o službenom licu u vršenju službe, zaprećena kazna do tri godine zatvora.

Izvor: Poverenik

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,