ePlaneta

Prva jakna od grafena na svetu

Startap kompanija Vollebak, specijalizovana za kreiranje sportske odeće inspirisane naukom i tehnologijom, izradila je prvu na svetu jaknu od grafena. Grafen, koji je izolovan 2004. godine, ima vrlo specifična svojstva – od toga da je najtanji postojeći materijal (debljine je tek jednog atoma), preko izvrsnih svojstava provodnosti, čvrstoće ali i rastegljivosti, a može se koristiti i za izradu naprednih tranzistora i čipova.

PCPress.rs Image

Sve upotrebe grafena još uvek nisu istražene, niti u potpunosti ugrađene u finalne proizvode, ali sve češće ga srećemo u svakodnevnoj upotrebi, s obzirom da se nedavno pojavio i u patikama. Vollebak-ova jakna delom je odevni predmet, a delom eksperiment, kažu njeni proizvođači. Izrađena je od najlona i elastina, a s jedne strane njena je površina prekrivena grafenom i poliuretanskom membranom. To omogućava bolje zadržavanje telesne toplote, vodootpornost, ali i zaštitu od vetra i bakterija.

Osim toga, ova jakna se može koristiti i kao „grejalica“ – stranu prekrivenu grafenom potrebno je izložiti Sunčevoj svetlosti, i zatim obući s tom stranom okrenutom unutra. Zbog visoke provodnosti toplote u grafenu on će zadržati višu temperaturu i grejati vlasnika jakne. Istovremeno, grafen će učiniti da vlaga sa tela ispari i omogućiće bolje „disanje kože“. Mala masa grafena i njegova savitljivost ne utiču na udobnost nošenja ovog odevnog predmeta, a u Vollebaku se nadaju da je ovo tek početak puta na kojem bi, u narednih 10 do 100 godina, grafen trebalo da postane svakodnevni materijal u izradi tehnološki napredne odeće. Njihova eksperimentalna grafenska jakna može već sada da se naruči po ceni od 595 evra.

Pročitajte i:  Robot koji oblači odeću

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,