Top50 Glas publike

MultiDroid – aplikacija koja štedi bateriju u split screen režimu

Baterije na pametnim telefonima se uglavnom brzo isprazne, što može biti posebno loše ako volite multitasking na split-ekranu. Tim problemom su se bavile razne kompanije koje su došle do različitih načina za produžavanje života baterije na pametnim telefonima, što obično dolazi na uštrb performansi i funkcionalnosti. Međutim, čini se da su na Univerzitetu Vaterlo istraživači uspeli da naprave aplikaciju koja će produžiti život baterija pametnog telefona bez uticaja na performanse.

PCPress.rs Image

Razvili su aplikaciju MultiDroid koja obećava produženje trajanja baterije na Android telefonima sa OLED ekranima. Softver dinamički smanjuje osvetljenost u delu ekrana koji se trenutno ne koristi u zavisnosti od toga kako se prebacujete između aplikacija i koliko dugo ste ostavili neaktivan deo. Pustite YouTube video na jednoj polovini vašeg ekrana, na primer, a pretraživač koji ste ostavili u drugoj polovini će postati tamniji. Prema Kshirasagar Naik-u, profesoru na fakultetu za električno i računarsko inženjerstvo, „Kada radite sa jednom aplikacijom, osvetljenost drugog prozora se smanjuje, čime se smanjuje potrošnja energije uređaja.“

Pročitajte i:  3 Android aplikacije kradu bankovne informacije putem snimanja ekrana — uklonite ih što je pre moguće 

Aplikacija funkcioniše tako što automatski kreira profile za zatamnjivanje kada pokrenete aplikaciju i prikazuje zatamnjenje kao dodatan prevučen sloj preko ekrana u „vignette“ obliku. Cilj je da uvek zadržite očekivano trošenje energije niže od onog što biste normalno imali u datoj situaciji. Na osnovu testiranja njihove aplikacije sa 200 korisnika pametnih telefona, otkriveno je da je aplikacija uspela da produži životni vek baterije za najmanje 10%, a najviše za 25% po satu. To bi moglo da napravi razliku između toga da ne morate da priključite telefon na punjenje odmah nakon rada u režimu sa dva otvorena prozora, već da baterija izdrži dok se ne vratite kući.

PCPress.rs Image

U ovom trenutku nije moguće preuzeti MultiDroid i nije jasno da li je ili kada će biti dostupan, bilo kao aplikacija ili kao ugrađena funkcija. Međutim, od nje neće imati koristi telefoni sa LCD ekranima. Aplikacija funkcioniše upravo zato što OLED ekrani imaju mogućnost da zatamne ili isključe pojedinačne piksele, dok LCD osvetljenje ima tendenciju da osvetljava sve ili ništa. Bez obzira na to, ovo ukazuje na budućnost u kojoj ne bi trebalo da brinemo o dugovečnosti telefona samo zato što možemo da radimo dve stvari odjednom. Takođe, ovo je zanimljiva funkcionalnost za koju se nadamo da će Google ili drugi Android proizvođači opreme uzeti u obzir kao nešto što bi mogli da implementiraju u budućnosti.

Pročitajte i:  Whatsapp iOS testeri dobijaju funkciju „pretraži po datumu“

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,