Poziv: Kumujte novim Jupiterovim satelitima

Astronom Scott Sheppard sa Naučnog instituta Carnegie je u julu 2018. godine učinio nešto što i danas izgleda neverovatno: otkrio je 12 novih satelita koji kruže oko Jupitera. Tako se ispostavilo da uprkos tome što čovek vekovima gleda u nebesa, i što moderne tehnologije danas omogućavaju da se vidi još dalje, kosmos čuva još mnogo tajni, a mnoge su deo našeg Solarnog sistema. U čast svakog od 12 satelita Carnegie je organizovao takmičenje u okviru kojeg će građani dobiti priliku da imenuju pet novootkrivenih tela.

PCPress.rs Image

Imenovanjem nebeskih tela obično upravlja Internacionalna astronomska unija još od 1919. godine. Kada se otkrije, novi Mesec dobija zvanično ime koje počinje na slovo S, te sadrži godinu kada je satelit otkriven, i broj koji označava redosled svih tela koja su otkrivena te godine. Tako Jupiterovi sateliti trenutno nose imena poput S/2017 J4 i S/2018 J1. Nakon što su otkriveni, sateliti su morali da sačekaju da se otkriće potvrdi i od strane drugih naučnika, što se, kada su Jupiterovi sateliti u pitanju, već dogodilo.

Kada se otkriće potvrdi onaj koji ga je otkrio neko nebesko telo može da predloži (ne da izabere) konačno ime, da bi konačnu odluku donela Internacionalna astronomska unija. Prioritet se daje imenima koja je predložio onaj koji je telo i otkrio, a prilikom imenovanja tela neophodno je da se ispoštuju brojna pravila.

PCPress.rs Image

Kada su Jupiterovi sateliti u pitanju ta pravila su u vezi sa rimskom mitologijom – budući da je Jupiter kralj rimskih bogova, sateliti mogu da dobiju imena samo po potomcima, te poštovaocima i ljubiteljima boga Jupitera, ali i Zevsa. Ime ne sme da bude duže od 16 karaktera, te bi trebalo da se sastoji od samo jedne reči, i ne sme da liči na ime ni jednog od postojećih satelita ili asteroida. Ime, naravno, ne sme da bude uvredljivo, te da sadrži pogrdne reči, i ne sme da ima komercijalnu prirodu, te ne može da bude ime neke osobe, mesta ili događaja koji imaju političku, vojnu ili religijsku pozadinu.

Tu su i pravila koja se odnose samo na Jupiterove satelite: S/2003 J5, S/2003 J15, S/2003 J3 se okreću u smeru suprotnom od Jupitera, pa njihova imena moraju da se završavaju na „E“, dok se S/2017 J4 i S/2018 J1 okreću u istom smeru, te imena moraju da se završavaju na „A“.

Tako korisnici koji imaju ime koje je u vezi sa Jupiterom ili Zevsom, te ga ne nosi ni jedno drugo nebesko telo, i koje ne vređa nikoga i ništa ne reklamira, mogu da ga tvituju na @JupiterLunacy, sa haštagom #NameJupitersMoons i objašnjenjem zašto su izabrali baš to ime. Konkurs traje do 15. aprila, a rešenja mogu da se šalju i u video formatu.

Izvor: Curiosity.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,