Pratite svoje emisije ugljenika pomoću nove aplikacije

Preuzmite kontrolu nad svojim ugljeničnim otiskom pomoću ove aplikacije dizajnirane da vam pomogne da se približite nultim emisijama.

PCPress.rs Image

Aplikacija može pomoći da se smanji karbonski otisak

Zerofy je evropska aplikacija za praćenje ugljenika koja vam može pomoći da pratite svoje lične emisije, uštedite na računima za energiju, saznate više o svom otisku i još mnogo toga.

Šta je Zerofy?

Funkcionalnost Zerofy-ja je poput ukrštanja između lične aplikacije za praćenje fitnesa i aplikacije za pametnu kuću. Unesite nekoliko detalja o svom načinu života, ishrani i lokaciji; zatim, možete kreirati male ciljeve da smanjite svoj ugljenični otisak.

Zerofy može da se integriše sa nekim komunalnim kompanijama sa sedištem u SAD da prati emisije ugljenika u vašem domu i može da se poveže sa nekim pametnim uređajima i drugim uređajima kako bi pratio vaš izlaz energije.

Prema kreatorima aplikacije, Zerofy ima za cilj da pomogne ljudima da direktno smanje emisiju štetnih gasova tako što će ponuditi male i značajne alternativne energetske opcije umesto prodaje karbonskih kompenzacija.

Pročitajte i:  Tim Sweeney iz Epic - promene Apple App Store-a „vruće smeće“ 

Kako Zerofy funkcioniše?

Zerofy prikuplja nekoliko detalja o vašem životnom stilu da odredi gde i kako možete da smanjite svoj ugljenični otisak. Kada se prijavite za aplikaciju, pitaće vas koji su vaši ciljevi emisije ugljenika, u kojoj zemlji, državi i poštanski broj živite, tip vašeg doma, vrstu električne energije i da li vaša kuća ima solarne panele.

Zatim će Zerofy postaviti nekoliko pitanja o vašoj ishrani, jer je konzumacija govedine jedan od najznačajnijih izvora emisije gasova staklene bašte. Aplikacija će zatim pitati o vašim metodama transporta, a kada unesete sve ove detalje, spremni ste da pratite svoje emisije.

Na “Add Emissions” tabu, možete da unesete svoje obroke, povežete pametni merač za automatsko praćenje i dodate sve kupovine koje obavite. Ako omogućite praćenje lokacije, Zerofy će automatski pratiti vaš način transporta i izračunati vaše emisije.

Na “Actions” tabu, Zerofy pruža manja i velika prilagođavanja vašeg životnog stila, od spuštanja termostata za jedan stepen, smanjenja upotrebe mašine za sušenje veša, stavljanja mašine za pranje veša u ekološki režim, instaliranja solarnih panela na krovu ili prelaska na električno vozilo.

Pročitajte i:  Gemini će uskoro ući u vaše DM 

Zerofy takođe ima malu komponentu za kupovinu, nudeći proizvode koji vam mogu pomoći da ograničite emisiju ugljenika. Neki od ovih proizvoda mogu da se povežu sa aplikacijom Zerofy da bi vam pomogli da pratite vaš ugljenični otisak.

Da li je Zerofy budućnost personalizovanog praćenja ugljenika?

Iako je Zerofy relativno jednostavan za korišćenje, postoji mnogo toga što treba pratiti, a to znači da ćete morati da preuzmete ličnu odgovornost da koristite aplikaciju u punom potencijalu.

Zerofy je evropska aplikacija, koja dolazi iz regiona gde su vožnja biciklom, javni prevoz, jedenje manje govedine i manji domovi mnogo češći. Dakle, neki kulturni aspekti bi mogli da utiču na popularnost aplikacije na primer, kod Amerikanaca, jer mnogi žive u prigradskim oblastima usmerenim na automobile. Međutim, mlađi Amerikanci su otvoreniji za smanjenje emisija ugljenika i verovatnije će prepoznati svoju ličnu odgovornost da to učine. Dakle, aplikacije kao što je Zerofy mogu pomoći ljudima da shvate odakle dolaze njihove lične emisije i kako mogu da smanje svoje dnevne emisije.

Pročitajte i:  Apple aplikacije za Vision Pro 

Zerofy je dostupan samo na iOS-u u App Store-u u SAD i Evropi. Ali možete se pridružiti listi čekanja da biste bili obavešteni kada je aplikacija dostupna za Android i u drugim zemljama.

Izvor: Zdnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,