BIZIT plus

Velika Britanija blokira spajanje Microsofta i Activision Blizzard-a

Britanski antimonopolski regulator objavio je da će blokirati Microsoft-ovu kupovinu Activision Blizzard-a. U saopštenju, telo je saopštilo da ugovor rizikuje da naškodi novonastalom tržištu igara u cloud-u stvaranjem monopolskog igrača.

PCPress.rs Image

EU popušta u svojoj odluci o kupovini Activision Blizzard-a

Priroda britanske istrage prvobitno je bila usredsređena i na probleme cloud-a, ali i na šire tržište igara na konzolama. Ali u martu ove godine, rekao je da će tržište konzola biti manji problem nego što se prvobitno pretpostavljalo. Zaključak je bio, uopšteno govoreći, da iako bi Microsoft mogao da blokira visokoprofilne Activision Blizzard naslove, kao što su Call of Duty, Overwatch i World of Warcraft sa rivalskih platformi, nije imalo mnogo poslovnog smisla ostaviti svu tu prodaju na stolu.

Microsoft već kontroliše Windows i Xbox, oba velika brenda za igre i igrače, kao i infrastrukturu koja ga podržava, uz xCloud i Azure na strani cloud-a. Regulatori su rekli da ako se oni kombinuju sa Activision Blizzard-ovim portfeljem igraćih naslova, mogu se lakše upotrebiti za oružje u sferi igara u cloud-u. Oni su verovali da će bez spajanja, Activision Blizzard početi da pruža igre preko platformi u cloud-u u doglednoj budućnosti. I da će, ako jeste, korisnici imati veći izbor dobavljača usluga nego da je sav taj sadržaj zaključan unutar Microsoft-ovog ekosistema.

Pročitajte i:  New York Times gradi tim za istraživanje AI u redakciji 

Ovo nije jedini slučaj da regulatori izražavaju zabrinutost da bi Microsoft-ova kupovina Activision Blizzard-a mogla biti korak predaleko. U SAD-u, FTC je tužio Microsoft u pokušaju da spreči dogovor, rekavši da je Microsoft ranije obećao da će podeliti svoj IP sa rivalskim platformama, da bi se kasnije predomislio. U međuvremenu, EU se u početku protivila sporazumu na sličnim osnovama konkurencije, ali se sada očekuje da ponudi svoj blagoslov za sporazum.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: