BIZIT plus

Pravila se menjaju, a hibridni rad pobeđuje

Hibridni rad je tu da ostane. Studija koju je sproveo GlobalData pregledala je 4.400 novih oglasa za posao i otkrila da je broj otvorenih pozicija koje oglašavaju hibridni rad porastao za 31% u drugom kvartalu 2022, sa potražnjom za tehnologijom i digitalom.

PCPress.rs Image

Nedavna studija otkrila da su hibridne uloge u porastu, posebno u poslovima koji zahtevaju digitalne veštine

Kako hibridni rad postaje sve popularniji među kompanijama i radnicima, sa sigurnošću se može pretpostaviti da će kombinacija rada na daljinu i rada u kancelariji biti „novi“ način poslovanja. U 2022. godini, oglasi za posao sa hibridnim načinom rada su porasli za 53% u tehnološkoj industriji i 15% u bankarskoj i investicionoj industriji, što sugeriše da visokokvalifikovani profesionalci nastavljaju da diktiraju kako i gde će rade.

Studija je otkrila da su kompanije poput Microsoft-a i JP Morgan Chase-a bile među ključnim regruterima za hibridne modele rada koji, ako se urade ispravno, mogu biti od koristi za kompanije i zaposlene. Studija GlobalData pokazala je da su u drugom kvartalu 2022. godine oglasi za posao sa ključnim rečima „cloud“, „big data“ i „digital media“ bili najrašireniji i najtraženiji među kandidatima. Iako tržište zapošljavanja usporava, tehnološki stručnjaci su i dalje veoma traženi, a sve više kompanija se oslanja na slobodne ili nezavisne radnike, kako bi zadovoljili svoje potrebe za kvalifikovanim tehnološkim radnicima.

Hibridni rad se pokazao kao ključno sredstvo za privlačenje talenata, posebno zato što zaposleni žele da troše manje vremena i novca putujući do posla. Nasuprot tome, poslovi na daljinu stalno opadaju, a sve manje kompanija želi da zaposli mnogo zaposlenih koji žele da rade isključivo od kuće. Prema GlobalData-u, oglasi za posao sa ključnom rečju „na daljinu“ su opali za 11 odsto, a „rad od kuće“ za 13 odsto. „Kako pandemijska ograničenja popuštaju, čini se da je hibridni model rada u trendu dok opcije „na daljinu“ i „rad od kuće“ nestaju“, rekla je Sherla Sriprada, analitičarka za osnove poslovanja u GlobalData. Hibridni rad postaje nova norma u svetu nakon pandemije. Fleksibilni radni aranžmani su sve važniji za napore organizacije da zadrži i regrutuje zaposlene.

Izvor: Zdnet

 

Facebook komentari: