Pravila se menjaju, a hibridni rad pobeđuje

Hibridni rad je tu da ostane. Studija koju je sproveo GlobalData pregledala je 4.400 novih oglasa za posao i otkrila da je broj otvorenih pozicija koje oglašavaju hibridni rad porastao za 31% u drugom kvartalu 2022, sa potražnjom za tehnologijom i digitalom.

PCPress.rs Image

Nedavna studija otkrila da su hibridne uloge u porastu, posebno u poslovima koji zahtevaju digitalne veštine

Kako hibridni rad postaje sve popularniji među kompanijama i radnicima, sa sigurnošću se može pretpostaviti da će kombinacija rada na daljinu i rada u kancelariji biti „novi“ način poslovanja. U 2022. godini, oglasi za posao sa hibridnim načinom rada su porasli za 53% u tehnološkoj industriji i 15% u bankarskoj i investicionoj industriji, što sugeriše da visokokvalifikovani profesionalci nastavljaju da diktiraju kako i gde će rade.

Studija je otkrila da su kompanije poput Microsoft-a i JP Morgan Chase-a bile među ključnim regruterima za hibridne modele rada koji, ako se urade ispravno, mogu biti od koristi za kompanije i zaposlene. Studija GlobalData pokazala je da su u drugom kvartalu 2022. godine oglasi za posao sa ključnim rečima „cloud“, „big data“ i „digital media“ bili najrašireniji i najtraženiji među kandidatima. Iako tržište zapošljavanja usporava, tehnološki stručnjaci su i dalje veoma traženi, a sve više kompanija se oslanja na slobodne ili nezavisne radnike, kako bi zadovoljili svoje potrebe za kvalifikovanim tehnološkim radnicima.

Pročitajte i:  Zoom zove radnike da se vrate u kancelarije

Hibridni rad se pokazao kao ključno sredstvo za privlačenje talenata, posebno zato što zaposleni žele da troše manje vremena i novca putujući do posla. Nasuprot tome, poslovi na daljinu stalno opadaju, a sve manje kompanija želi da zaposli mnogo zaposlenih koji žele da rade isključivo od kuće. Prema GlobalData-u, oglasi za posao sa ključnom rečju „na daljinu“ su opali za 11 odsto, a „rad od kuće“ za 13 odsto. „Kako pandemijska ograničenja popuštaju, čini se da je hibridni model rada u trendu dok opcije „na daljinu“ i „rad od kuće“ nestaju“, rekla je Sherla Sriprada, analitičarka za osnove poslovanja u GlobalData. Hibridni rad postaje nova norma u svetu nakon pandemije. Fleksibilni radni aranžmani su sve važniji za napore organizacije da zadrži i regrutuje zaposlene.

Izvor: Zdnet

 

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: , ,