Zebra

Predlozi Poverenika bez odziva u Vladi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, odogovarajući na interesovanje ambasadora Kraljevine Velike Britanije u Srbiji, Denis Keefe, za stavove poverenika u vezi sa uspostavljanjem novog zakonodavnog okvira u oblastima ljudskih prava koja Poverenik štiti, za probleme u vezi sa donošenjem novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i Zakonama o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja je rekao da nije naišao na adekvatan prijem u Vladi Srbije.

Naime, tokom današnjeg razgovara Poverenika i Ambasadora, Šabić je rekao da je nadležnim vlastima u Srbiji pokušao da pruži najveću moguću pomoć, posebno u pripremi novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, pripremivši kompletan Model novog zakona, usklađen sa Opštom regulativom o zaštiti podataka o ličnosti – GDPR (General Data Protection Regulation).

Model zakona je stavljen Vladi na raspolaganje, što je nažalost ostalo bez efekata, budući da nije bilo spremnosti da se pomoć prihvati. Tako je umesto Modela koji je dobio najširu podršku stručne javnosti, u javnu raspravu stavljen Nacrt zakona koji je daleko ispod očekivanog i nužnog nivoa.

Predmet razgovora je bio i odnos izvršne i zakonodavne vlasti prema instituciji Poverenika, posebno razmatranje Godišnjeg izveštaja Poverenika, a Ambasador je kao veoma vredno i korisno ocenio delovanje Poverenika kao nezavisne institucije i iskazao spremnost njegove zemlje da pomogne daljem razvoju i jačanju institucije.

Razgovarano je i o uslovima, utvrđenim našim zakonom, pod kojima britanski i drugi strani subjekti mogu u Srbiji da se bave obradom podataka o ličnosti.

Izvor: Poverenik.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,