BIZIT plus

Predmeti iz Apollo misije na aukciji

Brojni predmeti od neprocenjive vrednosti za istoriju kosmičkih programa našli su se na RR aukciji, a među njima i motor rakete kojom je Neil Armstrong stigao do Meseca.

PCPress.rs Image

Među najvrednijim predmetima našao se Robbins medaljon – komemorativni novčić koji je iskovan za astronaute iz misije Apollo 7, koji je nosio Ed Gibson tokom leta do Meseca 1972. godine. Prodat je za skoro 60 hiljada dolara, što je deset puta više od onoga što se očekivalo. Pored medaljona dobro je prošla i minijaturna američka zastava koju je astronaut Dave Scott nosio u džepu tokom šetnje po Mesecu u okviru misije Apollo 15 1971. godine, a prodata je za čak 30 hiljada dolara.

PCPress.rs Image

Mnogi od predmeta koji su se našli na aukciji čuvani su tajno od kada se Apollo program završio 1972. godine, budući da astronauti agencije NASA nisu uvek poštovali naređenja, te su različite predmete i delove hardvera odnosili sa sobom nakon završetka misije. Tako je agencija 2011. godine tužila astronauta Edgara Mitchella, koji je pokušao da proda kameru koju je sa sobom poneo nakon Apollo misije iz 1971. godine. NASA je dobila tužbu, pa je Mitchell kameru morao da vrati. Ostaje da se vidi hoće li poslednja aukcija imati slične posledice.

Pročitajte i:  Japanska sonda na Mesecu napunila bateriju

Izvor: CNN

Facebook komentari: