BIZIT plus

Predstavljen Intel Core i7

intel_core_i7

Kompanija Intel Corporation predstavila je juče svoj najnapredniji procesor namenjen desktop računarima, Core® i7™. Procesor Core® i7™ je prvi član nove Nehalem grupe procesora i predstavlja najsofisticiraniji procesor ikada napravljen, uz pomoć tehnologije koja značajno podiže performanse i maksimizira količinu podataka koje je moguće obraditi. Core i7 procesor ubrzava obradu videa, igara i ostalih aplikacija na računaru za više od 40 procenata, a pri tom ne povećava potrošnju struje.

Već ocenjen od strane kompjuterske industrije kao tehnološko čudo, Intel® Core™ i7 je postigao rekordni rezultat od 117 poena u SPECint_base_rate2006** testu koji meri brzinu procesora. Ovo je prvi put da je ikada jedan pojedinačni procesor prevazišao 100 poena.

Intel_Core_i7_jewel_boxXmas Core i7 procesor ima više nego dupli memorijski protok u odnosu na prethodne Intel “Extreme” platforme, ubrzavajući transfer kompjuterskih bitova i bajtova uz pomoć Intel Quickpath tehnologije. Obezbeđujući primenu Intelove Hyper Threading tehnologije, omogućeno je da se više kompjuterskih tredova izvršava istovremeno, efektivno omogućujući procesoru da radi dve stvari odjednom. Kao rezultat, Core i7 je četvorojezgarni procesor koji ostvaruje performanse rada sa osam tredova.

Pročitajte i:  PC Press video: Korisnik ne želi da kupi vaš proizvod već rešenje za svoj problem!, Miroslav Varga

Kroz sofisticiranu jedinicu za kontrolu napona u samom jezgru i uz nove power gate tranzistore zasnovane na Intel-ovom naprednom 45 nanometarskom, highk metal gate proizvodnom procesu, Turbo Boost tehnologija automatski podešava brzinu jednog ili više zasebnih procesorskih jezgara u zavisnosti od opterećenja, kako bi se pojačale performanse bez uvećanja potrošnje struje. Core i7 takođe poseduje Intel-ovu najnoviju tehnologiju za uštedu energije, omogućujući desktop računarima sleep stanje koje je ranije bilo rezervisano samo za notebook računare zasnovane na Intel-u.

Nehalem 2 Tri predstavljena procesora (Core™ i7-965 Extreme Edition, Core™ i7-940 i Core™ i7-920) su prvi članovi porodice Intel Nehalem mikroarhitekture čije će verzije za servere i mobilne uređaje ući u proizvodnju kasnije. Svaki Core i7 procesor ima 8 MB keš memorije nivoa 3 i tri kanala DDR3-1066 memorije kako bi omogućili najbolje memorijske performanse bilo koje desktop platforme. Intel-ov procesor vrhunskih performansi, Intel® Core™ i7 Extreme Edition nema ni zaštitu za “overspeed”, omogućujući poznavaocima i onima kojima je ovo hobi da dodatno ubrzaju rad čipa.

Pročitajte i:  Intel planira 1 nm proizvodnju čipova od 2027. godine

Uporedo sa svetskim predstavljanjem, Core i7 procesori predstavljeni su u hotelu “Zira” u Beogradu. O mogućnostima novih procesora govorio je Radosław Walczyk, PR menadžer Intel-a za Centralnu i Istočnu Evropu, a prisustvovali su Andreja Jauković i Delimir Tasić, predstavnici prodaje kompanije Intel za region Balkana.

Nekolicina partnera bliskih kompaniji Intel predstavila je ovom prilikom prve računare bazirane na novim Core i7 procesorima i X58 setu čipova koji predstavlja pravo radno okruženje za Nehalem generaciju procesora. Pored kompanija ASUS i Gigabyte koje su predstavile prototipske računare, svoje rešenje predstavila je i domaća kompanija Comtrade, a računar PerfeCT Sinergija naći će se već sledećih dana u prodaji u Comtrade šopovima.

Više o Nehalem procesoru, platformi X58 i PerfeCT Sinergija računaru možete da čitate u detaljnim prikazima, u 150. broju časopisa “PC”.

Izvor: PC Press, MMD

Dodatne slike

Comtrade PerfeCT Sinergija

Gigabyte Custom Computer

Facebook komentari: