BIZIT plus

Kreće TelePresence usluga u regionu

PCPress.rs ImageKompanija Telekom Srbija predstavila je novu uslugu koju će od decembra početi da pruža svim zainteresovanim firmama i licima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Telepresence sistem, koji se nalazi u Beogradu, Banjaluci, Podgorici i Kosovskoj Mitrovici, omogućava vrlo lako održavanje sastanaka između većeg broja učesnika bez potrebe za organizovanjem putovanja i smeštaja na udaljenim lokacijama.

Prvi sastanak, na predstavljanju ove usluge, održali su glumci Svetozar Cvetković, Tihomir Stanić i Mladen Nelević, a zatim su prisutne putem TelePresence sistema iz Beograda pozdravili Branko Radujko, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić, direktor direkcije za komercijalne poslove, i Saša Leković, direktor direkcije za tehniku. Iz Banjaluke i Podgorice, učesnicima su se obratili direktori m:tel-a Predrag Ćulibrk i Zlatko Trhulj.

TelePresence video konferencije održavaju se u najsavremenije tehnički opremljenim i specijalno dizajniranim prostorijama, a veza između učesnika uspostavlja se pritiskom jednog tastera. Tokom trajanja konferencije sagovornici se na ekranima pojavljuju u prirodnoj veličini što prenos audio i video signala čini realističnim. Sve sobe u kojima se nalaze učesnici, u bilo kom delu sveta, identično su uređene i opremljene istim nameštajem, kako bi korisnici tokom sastanka imali osećaj da se nalaze na istom mestu, za istim stolom.

Pročitajte i:  Cisco otpušta hiljade zaposlenih

U svakoj od soba učesnici sastanka imaju obezbeđen pristup Internetu i projektor, pa je moguće prikazivati PowerPoint prezentacije svim učesnicima. U Beogradu, Banjaluci i Podgorici instalirani su Cisco CTS 3000 sistemi koji podrazumevaju tri plazma ekrana dijagonale 65″, kamere rezolucije 1080p, mikrofone, spikerfone i telefon Cisco Unified IP 7970G. Svaki ekran pokriva po dva učesnika, što znači da u svakoj od soba šest osoba može istovremeno prisustvovati sastanku. U Kosovskoj Mitrovici je instaliran Cisco CTS 1000 sistem s jednim ekranom i kamerom i identičnim Cisco telefonom.

Komercijalno korišćenje TelePresence sistema počinje u decembru. Cena usluge biće određena po satu korišćenja i zavisiće od broja učesnika, kao i od broja lokacija u kojima se održava sastanak. U prvo vreme biće omogućeno održavanje sastanaka između Beograda, Podgorice, Banjaluke i Kosovske Mitrovice, dok se tokom sledeće godine planira uspostavljanje video veze s Nemačkom i Velikom Britanijom, potom i sa SAD, Kanadom i Australijom.

Facebook komentari: