Predstavljen novi Nacionalni Portal otvorenih podataka

U okviru projekta „Otvoreni podaci-otvorene mogućnosti“ predstavlјen je Nacionalni Portal otvorenih podataka (data.gov.rs) 12. oktobra, koji predstavlja, centralno mesto na kojem će biti objedinjeni podaci državnih organa i stavlјeni na raspolaganje građanima, privatnom i nevladinom sektoru.

PCPress.rs Image

Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije naglasila je da će portal, koji trenutno sadrži 136 otvorenih podataka osam državnih organa, grupisanih u 45 skupova i šest tema, doprineti razvoju privrede i bolјoj informisanosti građana. Otvaranje podataka svih državnih institucija u Srbiji bi moglo da dovede do, kako je naglasila, rasta društvenog proizvoda do jedan, a stope zaposlenosti i do dva odsto, kao što je to slučaj sa drugim zemlјama Evrope. „Kada je reč o prilikama koje otvaranje podataka donosi privrednom sektoru, dovolјno je napomenuti da se tržište otvorenih podataka, samo na teritoriji Evropske unije, procenjuje na 43 milijarde evra. To potvrđuju da su podaci resurs sa najvećim potencijalom koji je ujedno i najmanje iskorišćen.“, rekla je Brnabićeva.

Sa cilјem da u naredne dve godine što veći broj državnih institucija otvori podatke i razvije znanje i veštine za njihovu obradu, i uklјuči privredu, naučnu zajednicu, civilno društvo i medije, Kancelarija za IT i eUpravu i Programa UN za razvoj (UNDP) potpisali su i protokol o saradnji na projektu „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti“. „Srbija broji oko 300 organa državne uprave i lokalne samouprave koji imaju ogromne setove podatka. Nјihovo otvaranje nosi ogroman potencijal, koji bi mogao potpuno da izmeni ekonomsku sliku naše zemlјe. Činjenica je da već sada imamo motor koji će pokrenuti našu privredu. Potrebno je samo da pronađemo način da ga pustimo u rad – to ćemo učiniti uklјučivanjem državnih institucija, građana i civilnog društva u ovaj važan proces“, rekao je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Pročitajte i:  Nova funkcionalnost na portalu Moja srednja škola ‒ Izveštaji o postignućima učenika

PCPress.rs Image

Podatke na portalu do sada je objavilo osam državnih organa – Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo rudarstva i energetike, Uprava za javne nabavke, Agencija za lekove i medicinska sredstva, Agencija za zaštitu životne sredine, Republički geodetski zavod i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Osim pretraživanja i preuzimanja, korisnici na portalu mogu da diskutuju o podacima ovih državnih institucija i prate njihove aktivnosti. Omogućeno im je i da predstavlјaju primere ponovne upotrebe –mobilne ili veb-aplikacijama, vizuelizacijama, mapama.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,