Predstavljen Windows Phone 8

Prošlog četvrtka, 25. oktobra, Microsoft je zvanično predstavio Windows 8. Četiri dana kasnije stiže i novi Windows Phone.

PCPress.rs ImageKonferenciju u San Francisku otvorio je potpredsednik kompanije, Joe Belfiore, koji je predstavio, prema njegovim rečima, “najpersonalizovaniji mobilni operativni sistem koji postoji”.

Ono što čini Windows Phone 8 jedinstvenim je to što je fokus stavljen na ljude, rekao je Belfiore na samom početku, ali i ponavljao tokom konferencije.

“Ako pogledate gded su smartfoni sada, a gde su bili kada su nastali, videćete da se nisu mnogo promenili”, rekao je Belfiore i dodao da je korisničko iskustvo standardizovao Apple, a zatim iskopirao Android. “Mi smo želeli da koristimo drugačiji pristup”.

Taj drugi način podrazumeva da se ljudi povezuju sa svojim smartfonima, te da ljude treba staviti u centar iskustva i u fokus dizajna.

“Kada to iskusite shvatićete koliko to unapređuje iskustvo korišćenja smartfona”, rekao je i priču proširio na aplikacije, jednu od najčešćih zamerki Windows Phoneu u odnosu na druga dva najpopularnija mobilna OS-a.

Broj aplikacija nije važan, smatraju iz Microsofta, već je važno odabrati one koje korisnicima znače. Ipak, sa novim Windows Phoneom broj aplikacije je znatno uvećan, a prema podacima predstavljenim na konferenciji čak 46 od 50 najpopularnijih mobilnih aplikacija postoje i u WP verziji.

Pročitajte i:  Nema žurbe na Windows 11! Microsoft i dalje unapređuje Windows 10 novim funkcijama

Među novim aplikacijama nalazi se Temple Run, urbanspoon, Angry Birds Star Wars, ali i novi Skype koji sada ima mogućnost da je uvek uključen u pozadini i spreman za pozive, a tu je i Pandora za Windows Phone i brojne druge aplikacije pisane specijalno za ovu platformu. Proširen je i broj zemalja u kojima su aplikacije dostupne i sada ih je 191.

Među opcijama koje su izdvojene je ona koja takozvani lockscreen pretvara u live aplikaciju, zatim opcija Data Sense koja korisnicima nudi mogućnost praćenja potrošnje podataka i njihovo kontrolisanje, ali i kompresuje podatke do 45 posto pri surfovanju.
Tu je i Kid’s Corner, opcija koja omogućava pravljenje mesto za decu na telefonu u telefonu, koje im daje pristup samo onim stvarima koje korisnici odaberu, Rooms, deljenje podataka sa određenim ljudima, a tu je i Xbox Musix i Skydrive.

Na kraju konferencije novinarima se obratio i izvršni direktor Microsofta, Steven Ballmer, koji je rekao da je iza njih odličan vikend, sa sjajnim reakcijama na novi Windows i Surface tablet. On je prikazao neke od uređaja koji će se uskoro naći u prodaji, a to su Nokia Lumia 920 Samsung Ativ S i HTC Windows Phone 8X, koji će od ovog vikenda biti u ponudi evropskih operatera.

Pročitajte i:  Microsoft najavio nove Android integracije za Windows 11

“Window 8 uređaji donose najbolje od Microsofta”, rekao je on i dodao da je “Windows Phone najbolji telefon za Windows”.

Facebook komentari:

2 thoughts on “Predstavljen Windows Phone 8

Comments are closed.