ERP 2024

Predstavljena prva fotografija crne rupe

Iako su crne rupe često predmet diskusija, pomalo je iznenađujuće da ih niko do sada nije uslikao. Doduše, tu je uvek postojao problem usisavanja same svetlosti od strane crnih rupa. Sada je konačno predstavljena prva fotografija crne rupe, što predstavlja veliki uspeh naučnika.

PCPress.rs Image

Crne rupe umeju da budu veoma nezgodne, pitajte samo posadu Enterprajza. Zaista, pop kultura uvek bila fascinirana ovom svemirskom pojavom, maštajući da je reč o kapijama za putovanje kroz prostor i kroz vreme. Naučnici su, s druge strane imali uvek nova pitanja i uvek nove teme kako bi rešili misteriju crne rupe. Sada je napravljen značajan korak napred sa prvom fotografijom crne rupe.

Fotku su zabeležili istraživači koji rade u okviru Event Horizon Telescope projekta. Oni su fotografisali objekat koji je 6,5 miliona puta veći od Sunca, a takođe je veći od našeg Sunčevog sistema. Procenjuje se da je prečnik crne rupe 40 milijardi kilometara. Na fotografiji se može videti svetlost koja okružuje tamni krug. To je praktično efekat gravitacije koja ka sebi vuče sve, pa i svetlost.

Pročitajte i:  Asteroid Ryugu: Izvor vode u svemiru

Šef Event Horizon projekta, Sheperd S. Doeleman, potvrdio je fantastičan uspeh svog tima:

“Zabeležili smo prvu fotografiju crne rupe. To je izvanredno naučno dostignuće koje je postignuto zahvaljujući radu tima od preko 200 naučnika.”

prva fotografija crne rupe

Kako je zabeležena prva fotografija crne rupe?

Kako je fotografisana crna rupa udaljena od Zemlje 55 miliona svetlosnih godina, bio je potreban izuzetno moćan teleskop. Ovaj objekat se nalazi u M87 galaksiji, a svojom veličinom dominira okruženjem. Fotkanje je omogućeno zahvaljujući Event Horizon telekopu koji je sastavljen od osam manjih povezanih teleskopa koji se nalaze u orbiti Zemelje. Ovaj sistem teleskopa koristi rotaciju planete kako što zabeležio što kvalitetnije fotografije.

Nadamo se da je prva fotografija crne rupe samo prvi korak ka bolje razumevanju ove svemirske pojave, uz nadu da njene mogućnosti ipak neće biti korišćene kao u filmu Event Horizon. Slično je palo na pamet i australijskom glumcu Samu Neillu koji je ima glavnu ulogu u ovom SF horor fillmu.

Pročitajte i:  NASA se kladi na kameru od 36 piksela 

Izvor: The Guardian

Facebook komentari: