Računari i Galaksija

Pregovori o Brexitu spotiču se oko Galilea

Pregovori o Brexitu su stigli i do svemira, jer EU i Velika Britanija pregovaraju i o pravima koja će London imati na skupi sistem satelitske navigacije Galileo i njegove bezbednosno osetljive informacije. Glavni pregovarač EU Michel Barnier je rekao da je Velika Britanija, odlukom da napusti Uniju, prekinula veze i s Galileom, o kojima može ponovo da pregovara samo kao “treća zemlja” – izvan EU, i pod manje povoljnim uslovima.

PCPress.rs Image

Barnier nije rekao koliko bi ti uslovi bili bliski uslovima koje uživaju članice EU. “Nijedna odluka nije doneta o budućoj saradnji Velike Britanije i Galilea. Očigledno je da će biti saradnje Velike i Britanije i Galilea, kao što je imaju SAD ili Norveška”, rekao je Barnier novinarima.

Svođenje na, u najboljem slučaju, “prijateljsku treću zemlju”, naljutilo je britansku vladu koja to vidi kao taktiku u pregovorima koji treba da budu okončani do jeseni, da bi izlazak Velike Britanije iz EU 29. marta 2019. protekao glatko. Britanski ministar za nauku Sam Gyimah je za BBC rekao da je Velika Britanija “pomogla razvijanje sistema Galileo i da želi da bude “deo bezbednosnih elemenata sistema”, kao i da britanske firme imaju fer uslove za ugovore vezane za Galileo.

Pročitajte i:  EU uvodi nova pravila koja će štititi prava honorarnih radnika

“EU igra grubo”, rekao je Gyimah. Barnier je, međutim, rekao da je Velika Britanija, kao članica EU, učestvovala u donošenju jednoglasne odluke da “nekim informacijama treba zaštiti članice”. Sistem Galileo ima neke bezbednosne aspekte koje samo članice EU mogu da koriste u celosti. “Treće države” i njihove firme ne mogu da učestvuju u razvijanju bezbednosnih modula, rekao je Barnier. “Odluke imaju posledice”, rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federica Mogherini, dok su ona i Barnier istakli da je London odlukom o Brexitu odlučio da odjednom napusti oko 750 međunarodnih sporazuma. Glavni evropski pregovarač, takođe, izražava žaljenje zbog sporosti pregovora o Brexitu, i upozorio je da se bliži za to ključni samit EU, krajem juna. 

Izvor: N1

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,