ERP 2024

Preko 13.000 uzoraka iz muzejske zbirke sada dostupno svima u 3D formatu

Završetak projekta openVertebrate (oVert) predstavlja značajnu prekretnicu za muzeje prirodne istorije, kao i za istraživače, edukatore, studente i javnost. 

PCPress.rs Image

Cilj oVert-a uvek je bio da olakša istraživanje raznolikosti kičmenjaka

Digitalna biblioteka prva je koja nudi besplatan pristup neverovatno detaljnim – i, iskreno, prelepim – 3D slikama preko 13.000 kičmenjaka.

oVert je bio više od istraživačkog projekta, bio je to saradnja slično mislećih stručnjaka iz 25 institucija čiji je jedini cilj bio da dodaju vrednost muzejskim zbirkama čineći ih dostupnijim. Važno je napomenuti da ove slike pružaju uvid koji bi inače bio moguć samo destruktivnom disekcijom i uzorkovanjem tkiva.

“Muzeji su stalno uključeni u balansiranje”, rekao je Dejvid Blackburn, glavni istraživač i kustos herpetologije u Florida muzeju. “Želite da zaštitite uzorke, ali takođe želite da ljudi mogu da ih koriste. oVert je način da se smanji trošenje uzoraka, a istovremeno povećava pristup, i to je logičan sledeći korak u misiji muzejskih zbirki.”

Tokom šest godina, članovi projekta snimili su CT skenove više od polovine klasa, odnosno rodova, svih vodozemaca, gmizavaca, riba, ptica i sisavaca, stvarajući modele koji pružaju intiman pogled na životinje, iznutra i spolja.

Partnerstvom s muzejom prirodne istorije u Idahu, generisani su digitalni modeli kitova. Pošto su očigledno preveliki da bi stali u CT skener, istraživači su pažljivo rastavili skelet životinje deo po deo, kreirali modele svake kosti, a zatim je fizički i digitalno ponovo sastavili.

Projekat oVert već je doveo do nekih fascinantnih saznanja o prirodnom svetu. “Kada skenirate, mnoge stvari vam zapadnu za oko”, rekao je Stenli. “Ja proučavam osteoderme, i sudbina je htela da baš ja skeniram te određene primerke tog određenog dana i primetim nešto čudno na X-zracima njihovih repova. To se stalno dešava. Otkrili smo mnoge čudne, neočekivane stvari.”

Definitivno u kategoriju čudnih spada otkriće, kroz proučavanje više od 500 oVert primeraka, da su žabe izgubile i ponovo stekle zube više od 20 puta tokom svoje evolucione istorije.

Kao radni primer neverovatne detaljnosti i informacija sadržanih u slikama oVert-a, posetite Sketchfab da biste videli uzorak interaktivnih 3D modela poput maslinaste morske zmije. Ili idite na MorphoSource da pristupite punom oVert repozitorijumu.

Ali naučnici nisu jedini koji su imali koristi od oVert-a. Umetnici su koristili njegove 3D modele da kreiraju realistične replike životinja, fotografije oVert primeraka su izložene kao muzejske postavke, a primerci su ugrađeni u VR naočare kako bi korisnici mogli da interaguju s njima. Izgleda da nema kraja upotrebama oVert-a.

“Generisanje podataka je samo početak”, rekla je Džejmi Grej, postdoktorski saradnik u Florida muzeju koji radi na projektu NoCTURN (Non-Clinical Tomography Users Research Network), projektu razvijenom pred kraj oVert-a kako bi se najbolje iskoristili skenovi tog projekta. “Cilj oVert-a uvek je bio da olakša istraživanje raznolikosti kičmenjaka. Nastavićemo da istražujemo, ali cilj NoCTURN-a je da ljudima pruži alate za korišćenje podataka, bilo da je reč o istraživanju, edukaciji ili industriji.”

Izvor: Newatlas

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *