Premijera filma „Nacionalna klasa“ u novoj digitalnoj verziji

Sedmi po redu digitalno restaurirani film “Nacionalna klasa”, premijerno će biti prikazan beogradskoj publici u okviru projekta Vip kinoteka.

PCPress.rs Image

Projekcija će se održati u subotu, 29. septembra u Studentskom parku. U uvodnom delu, od 19:00 časova, publika će imati prilike da čuje muziku iz filma, poput čuvene numere “Flojd”, u izvođenju “Beogradskog Jazz orkestra”. Projekcija počinje u 20.00 časova. Ovim projektom, koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.

Jugoslovenski klasik iz 1979. godine, drugo je po redu ostvarenje režisera Gorana Markovića, a u produkciji Centar filma. Okosnicu priče čini glavni junak  Flojd, vozač Nacionalne klase, koga tumači Dragan Nikolić. Nezaboravne uloge u ovom filmu ostvarali su i glumci Bogdan Diklić, Gorica Popović, Aleksandar Berček, Voja Brajović, Bora Todorović, Rade Marković, Irfan Mensur i mnogi drugi.

Ovo filmsko ostvarenje pamtimo i po muzici kompozitora Zorana Simjanovića kao i brojnim poznatim izvođačima poput Dada Topića, Slađane Milošević, Olivera Mandića i Labotorije zvuka. Čuvena pesma „Zašto“ Olivera Dragojevića je jedna od numera iz ovog filma. Projekat Vip kinoteka nastao u saradnji kompanije Vip mobile i Jugoslovenske kinoteke ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

Specijalne projekcije filma „Nacionalna klasa“ biće organizovane i 30. septembra, u terminima od 18:00 i 20:30 časova, u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke. Svi zainteresovani moći će da preuzmu ulaznice na blagajni Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1.

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,