BIZIT plus

Preminuo Clive Sinclair, pionir računarstva i tvorac ZX Spectruma

Ser Clive Sinclair je preminuo u 81. godini života u svom domu. Postao je poznat kao jedan od tvoraca računarstva, a mnogima je ostao u sećanju jer je stvorio uređaj koji je oplemenio mnoge domove – ZX Spectrum. Prema izveštajima i dostupnim informacijama, preminuo je u svom domu u Londonu.

PCPress.rs Image

Posle ZX Spectruma – džepni kalkulator i električno vozilo Sinclair C5

Clive Sinclair je pored ZX Spectruma izumeo i džepni kalkulator, kao i električno vozilo Sinclair C5, koje nije doživelo veći komercijalni uspeh. Ovo vozilo, odnosno tricikl na baterije, predstavljen je 1985. godine kao revolucionarno saobraćajno sredstvo, ali se nije pokazalo popularnim. Na kraju je firma Sinclair Vehicles otišla u stečaj.

Nasuprot ovome, ZX Spectrum računari bili su veliki hit i pružali su inspiraciju mnogim današnjim liderskim kompanijama u oblasti video igara. Dobar deo njih zanat je naučio baš na ZX80 i ZX81, ili njegovom suparniku Commodore 64. ZX Spectrum 48K takođe je značajan u razvoju britanskog tržišta video igara.

clive sinclair tvorac zx spectrum uredjaja

Clive Sinclair je dobio titulu sera 1983. godine

Mnoge javne ličnosti oprostile su se od poznatog tvorca uz reči kako je gejming industrija u Velikoj Britaniji izgrađena baš na plećima ovog čoveka, autora ZX Spectruma. Clive Sinclair rođen je u Richmondu u Londonu, 1940. godine, a vitešku titulu stekao je 1983. godine. Napustio je školovanje sa 17 godina, i četiri naredne godine radio kao tehnički novinar, kako bi prikupio sredstva za osnivanje Sinclair Radionics firme.

Bio je fasciniran poezijom, trčanjem maratona i pokerom, pa se tako okušao i u glumačkim vodama u TV seriji Late Night Poker. Često je govorio da ne koristi internet i računare, i da više voli telefon, jer mu ne odvlači pažnju od fokusa na nove pronalaske.

Izvor: Mirror

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: