Preminuo Kevin Mitnick, bivši najozloglašeniji haker na svetu

Kevin Mitnick, čovek koji je dugo vremena bio na listi najtraženijih hakera na svetu, preminuo je 16. jula, u 59. godini. Prema izveštaju nekrologa, Mitnick se više od godinu dana borio sa rakom pankreasa.

PCPress.rs Image

Kevinov život je ličio na naučno-fantastičnu priču. Već sa 12 godina, Mitnick je otkrio algoritam kretanja autobusa u Los Anđelesu, tako što je memorisao sve polaske svih autobusa u njemu, kao i koje kodove bušenih kartica je koristio svaki od njih za plaćanje. Na taj način je uspeo da besplatno koristi autobuse, koristeći stare, ranije izbušene autobuske karte.

Prvi put se infiltrirao u tuđi računarski sistem davne 1979. godine, ali je tek 1988. godine uhvaćen i osuđen na godinu dana zatvora, zbog kopiranja softvera kompanije. Dok je bio na uslovnoj slobodi, provalio je u računare za govornu poštu Pacific Bell-a, a zatim je kao begunac, tokom devedesetih godina prošlog veka, nastavio da hakuje mobilne mreže, kao i web stranice kompanija i Vlade. Na kraju je uhvaćen 1995. godine i optužen za nezakonitu upotrebu uređaja za pristup telefonu, kao i za računarsku prevaru. Vlasti su verovale da je imao pristup korporativnim poslovnim tajnama koji su u to vreme bile vredne milione dolara.

Pročitajte i:  Član LockBit ransomware grupe osuđen na četiri godine zatvora

U zatvoru je proveo pet godina, koje je, nakon otpuštanja, opisao kao „odmor“. Nakon toga, menja „stranu“ u svojoj karijeri i odlučuje da postane „beli haker“ i cybersecurity konsultant. Tokom 2011. godine postaje suvlasnik i CHO (Chief Hacking Officer) kompanije KnowBe4, koja je držala bezbednosne treninge i simulirala phishing napade svojim klijentima, kako bi uočila bezbednosne propuste.

Kevin je za sobom ostavio suprugu i nerođeno dete.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,