BIZIT plus

Preminuo suosnivač kompanije Adobe dr Džon Vornok

Njegov rad je napravio revoluciju u industriji od izdavaštva do video produkcije.

PCPress.rs Image

Originalni logo kompanije kreirala je Marva Vornok

Dr Džon Vornok, suosnivač revolucionarne kompanije Adobe, preminuo je u 82. godini, objavio je Adobe. Iza njega su ostali supruga Marva Vornok i troje dece. Uzrok smrti još uvek nije objavljen.

„Sa dubokom tugom obaveštavam sve da je naš voljeni suosnivač dr Džon Vornok preminuo u 82. godini“, napisao je izvršni direktor Shantanu Narayen. „Džon je široko priznat kao jedan od najvećih pronalazača u našoj generaciji. On je imao značajan uticaj na to kako komuniciramo rečima, slikama i video zapisima.

Vornok je stvorio Adobe sa pokojnim dr Čarlsom Geškijem 1982.godine i bio je izvršni direktor kompanije do 2000. godine. Vornok je bio kopredsedavajući sa Geškijem do 2017.godine. Geške je preminuo 2021.godine. Originalni logo kompanije kreirala je Marva Vornok, a Adobe je 1984. godine objavio svoj debitantski proizvod, softver za desktop izdavaštvo Adobe Postscript.

Adobe je pokrenuo Photoshop 1987.godine

Nakon lansiranja Photoshop-a, Adobe je nastavio sa razvojem i kreiranjem PDF formata. Pored toga, kompanija je izdala nekoliko aplikacija koje su postale široko korišćene, kao što su Illustrator, Lightroom, Premiere Pro i After Effects. Ove aplikacije su popularne i često se koriste u oblastima kao što su dizajn, fotografija, video montaža i vizuelni efekti.

Pročitajte i:  Adobe Acrobat dobija AI asistenta

Vornok je bio jedan od retkih izvršnih direktora sa tehničkim veštinama visokog nivoa. U svojoj doktorskoj tezi iz 1969. godine izmislio je Vornok-ov algoritam za određivanje skrivene površine. Kasnije je radio sa Geškijem u istraživačkom centru Palo Alto, ali nije uspeo da ubedi menadžment da komercijalizuje InterPress grafički jezik. To ih je navelo da formiraju Adobe, gde su naknadno kreirali PostScript i implementirali ga na Apple-ovom LaserWriter štampaču 1985.godine. Vornok je takođe izmislio Adobe Illustrator, program za crtanje koji koristi vektore umesto piksela za opisivanje slika.

„Moje interakcije sa Džonom u proteklih 25 godina bile su vrhunac moje profesionalne karijere“, napisao je Narayen. „Za doručkom sa Džonom i Čakom, zamišljali bismo budućnost. Naši raznovrsni razgovori o retkim knjigama, umetnosti, svetskoj istoriji i politici dali su mi jedinstven uvid u Džona, koji je zaista bio renesansni čovek.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,