Preokret – Google želi svoje aplikacije na Huawei telefonima

Trgovinski rat između SAD-a i Kine, bar kada je Huawei u pitanju, sve više liči na špansku seriju. Prvo je američka administracija postavila sankcije prema ovoj kompaniji, zatim je Google odbio saradnju sa ovom kompanijom, pa je Huawei odlučio da on ne želi da sarađuje sa Google-om, da bi sada Google opet poželeo da sarađuje sa njima…

PCPress.rs Image

S tim ciljem je Google aplicirao za licencu kod američke Vlade, tražeći dozvolu da nastavi poslovanje sa kineskom kompanijom. Tu vest je objavio Samer Samat, potpredsednik za Google Play i Android u Google-u. Interesantno je da se to desilo tek nekoliko dana nakon što su upozorili korisnike Huawei telefona da, zbog sigurnosnih razloga, ne instaliraju Google aplikacije sa nezvaničnih izvora.

Ova kompanija nije jedina koja je zatražila takvu dozvolu. Krajem prošle godine Micorosft je dobio sličnu licencu, kako bi se Windows OS našao na Huawei laptop računarima. A jedan od verovatno značajnih podsticaja na takav potez Google-a je i što se Huawei fokusirao na sopstvenu prodavnicu aplikacija, Huawei Mobile Services, koja bi mogla da bude ozbiljan takmac Play Store-u.

Pročitajte i:  Google radi na novom savitljivom telefonu

Još jedna činjenica ide u prilog takvom zaključku. Naime, za sada samo dva Huawei telefona, Mate 30 i Mate XS nemaju implementiran GMS, pri čemu ni jedan nije dostupan na američkom tržištu. Međutim, kako je Huawei drugi po veličini proizvođač telefona na svetu, i kako se očekuje da na njihovim budućim telefonima na bude GMS, Google će potencijalno izgubiti ogromnu bazu korisnika, a radi se o brojci koju čak ni tako velika kompanija ne može da ignoriše.

Izvor: TechRadar

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , ,