ERP 2024

Prestigio DataRacer II, disk za brze podatke

Većina džepnih prenosivih diskova koristi USB 2.0 interfejs, a Prestigio DataRacer II pored njega ima i eSATA. Koje su prednosti dodatnog interfejsa?

prestigio_ferari DataRacer II je disk koji izgledom nikog neće ostaviti ravnodušnim – kombinacija ferari crvene boje sa crnim detaljima izgleda veoma privlačno, a ništa manje pažnje ne privlači ni kožna torbica za nošenje koja je deo paketa. Ferarijeva boja nije izabrana slučajno – ovaj disk pretenduje na visoko mesto u gornjoj klasi u pogledu brzine, o čemu svedoči i njegovo ime. Kako biti brži od konkurencije ako je USB interfejs usko grlo za prenos podataka? Jednostavno – postavljanjem eSATA interfejsa.

U suštini, eSATA je "produžetak" SATA priključka, pa se njime mogu postići i odgovarajuće brzine do 3 Gbps, a uz disk se isporučuje softver koji dodatno poboljšava performanse. Disku treba dovesti i napajanje, za šta DataRacer II koristi postojeći USB interfejs – USB kabl ima dve utičnice, od kojih jedna prenosi samo napajanje; povežite nju i eSATA kabl, i disk je spreman za rad. Jednostavno? Ne baš, jer se disk neće videti do ponovnog podizanja sistema. Ovo je cena velike brzine – eSATA interfejs nije fleksibilan kao USB i diskove ne možete tek tako da uključujete i isključujete bez dodatnog (iskustva kažu ne previše pouzdanog) softvera. Drugim rečima, primereniji je za "statične" spoljne diskove, ali niko vam ne brani ni da koristite USB interfejs, a mogućnost izbora je uvek dobrodošla. Ako su podaci na disku važni, eSATA donosi još jednu prednost – sa njime radi sistem SMART za signalizaciju grešaka.

Kao i brzi automobili, DataRacer II je skuplji od "običnih" diskova, a na cenu utiču i luksuzno pakovanje i pomenuta kožna torbica. Ali, ako volite brzinu i luksuz, to vam neće biti problem. Pomenimo i to da je u ponudi i (srazmerno skuplja) verzija kapaciteta 500 GB.

Prestigio DataRacer II

 
Kapacitet

320 GB

Interfejsi

USB 2.0, eSATA

Maloprodajna cena

11.490 dinara

 

www.asbis.rs

Facebook komentari: