BIZIT plus

Samsung HT-BD7200 – kućni HD bioskop

Home theater sistemi obično obuhvataju plejer i set 5.1 zvučnika, ali ima i "skraćenih" varijanti sa 2.1 audio-podsistemom – Samsung HT-BD7200 je upravo takav — Branislav Bubanja

Samsung-HT-BD7200-Blu-ray Samsung HT-BD7200 Blu-ray Home Theater je nešto stariji komplet, ali je zbog ranijeg slabog interesovanja za Blu-ray uređaje put do domaćih kupaca pronašao tek nedavno. Samsung-ovi video-uređaji odlikuju se potpuno neuobičajenim dizajnom, pa je tako i sa ovim modelom. Gledano iz profila, plejer je trouglastog oblika: na gornjoj ili, preciznije rečeno, zakošenoj strani, postavljeni su mali ekran i senzorski tasteri za kontrolu uređaja. Samsung ne odustaje od slot varijante za ubacivanje diskova, pa je takav ugrađen i na ovom plejeru, a smešten je na levoj bočnoj stranici, dok su na desnom boku USB konektor i izlaz za slušalice.

Kako je to već uobičajeno kod Blu-ray plejera, osnovni način za povezivanje sa TV-om je preko HDMI konektora. Alternative su date u vidu kompozitnog i komponentnih video-utičnica, ali njih treba koristiti samo ukoliko na TV-u nema HDMI konektora. Plejer se povezuje sa Internetom preko mrežnog kabla, a na raspolaganju je i opciona bežična veza. Mogućnosti povezivanja su ograničene na preuzimanje novih verzija firmvera i BD-Live sadržaja. Pošto je ovaj sistem deklarisan kao home theater, ugrađen je i FM radio-prijemnik pa je tu i konektor za odgovarajuću antenu, a na raspolaganju je i sve češći iPod/iPhone dock.

Pročitajte i:  Samsung na vrhu liste po prodaji telefona

Ukupna snaga audio-podsistema je čitavih 400 W RMS, što je raspoređeno na ravne časti – sateliti imaju po 133 W, a niskotonac 134 W. Sateliti su prilično visoki, sastoje se od po četiri srednjetonca i napravljeni su u obliku stuba. Stoje na masivnom providnom postolju, a i obod im je providan. Kvalitet zvuka je izuzetan. Tonovi su čisti i jasni i nismo primetili izobličenja ni kada smo ih "odvrnuli" više nego što komšije mogu da podnesu. Ukoliko, ipak, želite da zvuk s plejera pošaljete i na neki drugi set zvučnika (mada ne vidimo zašto biste to radili), na raspolaganju su optički i stereo analogni audio-izlazi.

Softver je napravljen u standardnom Samsung-ovom stilu, koji ovaj proizvođač neguje na skoro svim modelima Blu-ray plejera. Način navigacije kroz menije je veoma sličan aplikaciji Windows Media Center. Plejer je zaključan na evropski region i u DVD i u Blu-ray režimu. Po pitanju reprodukcije, HT-BD7200 je prilično izbirljiv. Kod formata MP3 nije u stanju da prikazuje ID3 tagove, a ne dozvoljava ni kretanje kroz sadržaj diska za vreme reprodukcije jedne pesme. Ostali podržani audio-formati su klasični audio CD i DTS, a mogu se prikazivati i JPEG fotografije. Slično je i s komprimovanim video-formatima: DivX je podržan u svim verzijama, kao i XviD, ali samo kod filmova bez uključene opcije QPEL. Prikaz titlova je dobar, mada bi mogao da bude i bolji – tu prvenstveno mislimo na dodavanje nekog okvira ili pozadine. Slova jesu velika i podržani su naši karakteri, ali je čitljivost lošija na svetlim pozadinama. Podržani su formati SRT i SUB, uz obavezu da se te datoteke zovu isto kao i video-zapis i da se nalaze u istom folderu.

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

Samsung HT-BD7200 akcenat stavlja na dizajn i na audio-komponentu (bez obzira na to što se radi "samo" o 2.1 sistemu zvučnika). U pogledu reprodukcije video-formata ne nudi veliku raznovrsnost, ali ono što je u stanju da reprodukuje, radi sasvim korektno. Ukoliko ste orijentisani na gledanje originalnih diskova i eventualno DivX video-zapisa, nećete imati problema, ali ako volite da gledate neke egzotičnije video-formate ili komprimovane HD filmove, ovaj plejer vam neće pružiti to zadovoljstvo.

 

Samsung HT-BD7200 Blu-ray Home Theater

Zvučnici

2.1 sistem, 400 W RMS

Konektori

HDMI, LAN, kompozitni video, YpbPr, stereo analogni audio, optički audio, slušalice, iPod

Cena

610 evra

 

www.stav.rs

PC Press

Facebook komentari: