Približavanje religije mlađim generacijama uz Bitmoji Bibliju

U susret velikom hrišćanskom prazniku, Uskrsu, dvojica kreativaca su na internet postavili svoju verziju Biblije za koju misle da bi mogla da privuče mlađe generacije koje su odrasle uz nove tehnologije, računare, internet, a pre svega uz mobilne telefone.

PCPress.rs Image

Biblija, zbirka tekstova na koju se oslanjaju judaizam i hrišćanstvo, do sada je prevedena na (službeno) 670 jezika, a njeni pojedini delovi mogu da se pronađu prevedeni i na više od 3.300 različitih jezika. Međutim, doba interneta, mladi naraštaji i društvene mreže doveli su do toga da danas sve više komuniciramo emotikonima, pa zašto Biblija ne bi bila prevedena i na njihov „jezik“?

„Veća je šansa da će današnja da pročitaju tekstualne poruke nego knjige“, rekao je ko-kreator Daniel Eckler putem Tvitter DM-a. „S obzirom da je Biblija prevedena na više od 3.000 jezika, mislio sam da bi trebalo da bude prevedena na jedan od najpopularnijih savremenih jezika.“

Tim razmišljanjem su se vodili Daniel Eckler i Phil Lebovits kada su krenuli u izradu veb verzije Biblije ilustrovane, ili pravilnije rečeno ispričane, isključivo kroz emotikone. Za ilustraciju su koristili aplikaciju Bitmoji, inače u vlasništvu kompanije Snap i integrisanu u Snapchat. Bitmoji inače služi za pretvaranje vlastitog lika u crtani, pa je tako poslužila i za izradu crtanih likova poput Adama i Eve, Davida i Golijata, Noe, Samsona, Isusa, Mojsija i drugih ličnosti iz Biblije. „Bitmoji su iznenađujuće fleksibilni, s njima možete da ispričate razne vrste priča“, rekao je Eckler. Navodeći odlomak iz Postanka o tome da ceo svet govori istim jezikom, Eckler veruje da je „važno govoriti ljudima na njihovom jeziku“.

Bitmoji Biblija pojavila se na internetu pre katoličkog Uskrsa, i dostupna je za (uslovno rečeno) čitanje samo putem Interneta na sajtu bitmojibible.com. Namenjena je, kako sami autori kažu, onima koji duhovnu inspiraciju traže na Twitter-u ili Facebook-u, kao i onima koji žele da nauče neke biblijske priče bez da se zamaraju rečima.

Pročitajte i:  Snap će dodavati vodene žigove na fotografije generisane uz pomoć AI

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,