BIZIT 2022

Prikaz: Sony Alpha 6000

U PC #213 predstavili smo Sony‑jev foto‑aparat Alpha 5000 sa izmenjivom optikom, a sada je stigao njegov naslednik, Alpha 6000. Većina stvari na koje smo imali zamerke je korigovana – kao da u Sony‑ju prate naš časopis…

highres-Sony-Alpha-A6000-4_1398771945Alpha 5000 bio je pripadnik sve popularnije (među zahtevnijim korisnicima) klase foto‑aparata kojima se mogu menjati objektivi, ali bez nezgrapnog mehanizma sa ogledalom i prizmom, a isto važi i za novi Alpha 6000. Relativno je malih dimenzija, ne mnogo veći od standardnih kompaktnih aparata, pri čemu dimenzije diktira objektiv: budući da je senzor veliki (DX), i objektiv mora da bude proporcionalan. Može se kupiti i samo telo aparata, ali je uobičajeno da se on prodaje sa Sony‑jevim objektivom 16‑50 mm, istim kao kod starog modela. Dimenzije odgovaraju korisnicima prosečne veličine šake, a ergonomija je poboljšana rukohvatom. Pomenimo i to da su tasteri logično raspoređeni i pristupačni, osim jednog – onog za pokretanje snimanja videa, koji nikako ne možete da dohvatite dok ne prebacite aparat u levu ruku.

Sliku obrađuje isti procesor Bionz X, a senzor iste velične ima 4 Mp više. Iako je to u teoriji predispozicija za više šuma na slikama, vrednost ISO na ovom aparatu može se podići čak do 25.600 – šum je tada vrlo uočljiv, ali su snimci pri vrlo slabom svetlu upotrebljivi, a sasvim dobri pri umerenijim vrednostima ovog parametra. Brzi sistem autofokusiranja starog modela dodatno je unapređen i kombinuje fazu i kontrast (Hybrid Autofocus), tako da je fokusiranje najčešće gotovo trenutno, a jednako su impozantne i brzine snimanja u rafalnim režimima, u kojima je moguće aktivirati i autofokus. Dodajmo tome da je video i ovde rezolucije 1080p, u nekoliko varijanti – sve u svemu, možemo da konstatujemo blago unapređenje kvaliteta snimaka i nešto veće unapređenje performansi u odnosu na stari model. Ali, priča se tu ne završava: komfor u radu i dodatne mogućnosti su značajno napredovali.

Korisnici iz ciljne grupe kojoj je ovaj aparat namenjen vole ponekad da kadriraju kroz tražilo, koje stari Alpha 5000 nije imao – novi Alpha 6000 dobio je, doduše ne idealno, ali upotrebljivo OLED elektronsko tražilo rezolucije 1,44 Mp s korekcijom dioptrije. Ako volite da slikate podignutih ruku, s novim modelom nećete imati problema jer LCD ekran ima veću slobodu pomeranja, a osnovne režime moći ćete brzo da birate jer je Alpha 6000 dobio standardni točkić. A ako je mračno, uz novi model možete da koristite i spoljni blic – nova Alpha ima i „vruć kontakt“.

Alpha 6000 je bolje prilagođena ciljnoj grupi, i sigurni smo da će privući više pažnje. Da li je sve idealno? Ne baš: neke stvari i dalje su sakrivene duboko u meniju i nisu nadohvat ruke – jedna od njih je i manuelni fokus, prilično omiljen među naprednim korisnicima. Kada ga aktivirate, za izoštravanje se koristi beskonačan prsten na objektivu; isti prsten služi za zumiranje kada manuelni fokus nije aktiviran. Ali, kod zumiranja Sony je na ovom aparatu napravio jedan kontroverzan potez: uobičajen prsten oko tastera za okidanje ne služi za zumiranje, već za uključivanje i iskučivanje aparata – ako ne razmišljate, može se desiti da umesto da smanjite zum, zapravo isključite foto-aparat. Kit‑objektiv ima polugicu za zumiranje; pretpostavljamo da je imaju i ostali objektivi koji se mogu montirati.

Male zamerke ne umanjuju bitno vrednost ovog aparata, već samo traže malo navikavanja: Alpha 6000 je dobar aparat koji zahtevnim korisnicima može mnogo toga da pruži, i ostavlja dosta mesta za nadogradnje, čak i onima koji o njemu razmišljaju kao o osnovnom aparatu. Ali, tu je i druga strana medalje: ovaj aparat nije baš dvostruko skuplji nego Alpha 5000, ali nije ni mnogo daleko od toga, što navodi na razmišljanje da li su povećani komfor i šire mogućnosti zbilja neophodni.

Sony Alpha 6000
Senzor 24,3 Mp APS-C DX
Zum 3,125x (16-50 mm,
24-75 mm eq)
Blenda max. 3,5/5,6
Ekspozicija 30-1/4000
Osetljivost ISO 100 – 25.600
Video 1080p
Masa 344 grama sa
objektivom i baterijom
Cena 99.999 dinara sa objektivom
Kontakt www.sony.rs

Bojan Stanojević

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,