Privremeni interfejs koji se “provlači” kroz Windows već 30 godina

Windows 11 je doneo mnoga unapređenja i modernizaciju korisničkih aplikacija koje vuku korene još od prvih verzija ovog operativnog sistema. Takve aplikacije su recimo Notepad i Paint. Ali, izgled jedne funkcije ostao je neizmenjen čitavih 30 godina.

PCPress.rs Image

Bivši Microsoft programer, Dave Plummer, podelio je informaciju o jednom takvom „zaboravljenom“ detalju. U pitanju je „Format“ dijalog box koji se nalazi i u Windows-u 11 i još uvek izgleda identično kao 1994. godine, kada se pojavio kao deo Windows Explorer-a.  

Plummer je napravio ovaj dijalog box krajem 1994. godine, kada se tim fokusirao na portovanje korisničkog interfejsa sa korisnički orijentisanog Windows-a 95 (predstavljenog sredinom 1995. godine), na stabilniju, ali i hardverski zahtevniju Windows NT 4.0 verziju (predstavljenu sredinom 1996. godine). To je bila i prva NT verzija sa interfejsom u stilu klasičnog Windows-a.

Formatiranje diskova bila je jedna od stvari koja se razlikovala u Windowsu NT i 95, pa je zbog toga bilo potrebe da se napravi novi korisnički interfejs. Zato je Plummer na parčetu papira zapisao sve opcije i izbore koje funkcija formatiranja mora da poseduje, kao što su fajl sistemi. Labele, veličina klastera, kompresija, enkripcija… Zatim je u Visual C++ 2.0 „nabacao“ opcije jednu ispod druge, kao privremeno rešenje dok se ne osmisli trajni i elegantniji dizajn. Ispostavilo se da je i nakon 30 godina, taj privremeni interfejs i dalje aktivan.

Pročitajte i:  Windows 11 Notepad funkcija pomoći će vam da pišete sa sigurnošću

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *