BIZIT plus

Problemi influensera: Obično jezero ili deponija toksičnog otpada?

O avanturama influensera se često piše, a poslednja je u vezi sa onim za šta su lovci na najbolje Instagram fotografije verovali da je obično jezero neverovatne boje koje će doneti na stotine, možda hiljade lajkova. Ispostavilo se da je lokacija u Sibiru nešto sasvim drugo.

PCPress.rs Image

Tirkizna vodena površina postala je pozadina za mnoge Instagram postove, pa je sve više onih koji kreću put te lokacije. Upravo je zbog toga lokalna fabrika bila prinuđena da izda upozorenje da se ne radi o prirodnoj atrakciji, već o deponiji hemijskog otpada. „Nikako ne smete da plivate u jezeru“, stoji u upozorenju koje se pojavilo nakon što je veštačko jezero postalo atrakcija na društvenim mrežama, što veliki broj malih i velikih influensera ipak nije sprečilo da se zapute ka lokaciji koja je danas već poznata kao “novosibirski Maldivi“.

PCPress.rs Image

Iz lokalne fabrike, koja jezero koristi kao deponiju za otpad iz grejne i električne stanice No. 5, tvrde da voda nije otrovna, ali da u kontaktu sa kožom može da izazove alergijsku reakciju, te demantuju glasine poput one u kojoj turisti tvrde da se u okolini jezera nalaze i plavi galebovi koji su novu boju dobili od vode u jezeru. Dve nezavisne laboratorije su potvrdile da je radioaktivnost vode normalna, te da vibrantna plava boja vode dolazi od hemikalija koje se dobijaju u lokalnoj fabrici uglja. Malo toksičnosti zarad dobre fotografije mnogima, čini se, izgleda kao razumna cena.

Pročitajte i:  Threads aplikacija prestigla je X (ranije poznatu kao Twitter) u brzini preuzimanja na mobilnim uređajima 

PCPress.rs Image

Izvor: Buzzfeed

Facebook komentari: