BIZIT plus

Prodaja Jubmes banke posle prvomajskih praznika

Na tender za prodaju Jubmes banke Beograd stigle su dve ponude, od kojih je jedna ispunila sve uslove, rekao je ministar finansija Siniša Mali za Tanjug, napominjući da će ta transakcija biti završena posle prvomajskih praznika. „Na osnovu završene tenderske procedure imamo ponudu koja je vredna nešto više od pet miliona evra za 28,5% državnog udela“, naveo je Mali.

PCPress.rs Image

Podsetio je da je država, kao manjinski akcionar u Jubmesu, donela odluku prošle godine da izađe iz vlasništva u toj banci. „Transakcija će se realizovati odmah nakon prvomajskih praznika. To je, inače, jedan od ciljeva definisanih u programu MMF-a. Dajemo šansu da neko od privatnika nastavi da razvija tu banku na pravi način“, objasnio je ministar finansija.

Na prodaju je 28,51% kapitala Jubmes banke, a ponude su mogle da se podnesu do 9. aprila. Ukupna aktiva Jubmes banke je oko 120 miliona evra i ukupan kapital oko 30 miliona evra. Banka ima dve filijale. Akcijski kapital banke ponuđen na prodaju sastoji se od običnih akcija u vlasništvu Republike Srbije i akcija banaka u stečaju u kojima je Agencija za osiguranje depozita stečajni upravnik.

PCPress.rs Image

Ministar Mali istakao je da država nastavlja da radi i na pronalaženju strateškog partnera za Komercijalnu banku. „Država želi da ostane u Poštanskoj štedionici, a da pronađe partnere koji će se dalje baviti bankama u kojima država ima vlasništvo i iz kojih želi ove godine da izađe. Jubmes banka je za mene projekat iz kojeg država izlazi i ostaje još Komercijalna banka”, naveo je Mali u razgovoru za Tanjug. Naglasio je da država, zajedno sa finansijskim savetnikom Lazardom, radi na tome da se što pre pripreme uslovi za pokretanje tendera i da bi to trebalo da se dogodi krajem maja, kako bi se do kraja godine pronašao strateški partner za Komercijalnu banku.

Izvor: Tanjug

 

Facebook komentari: