BIZIT plus

Prodaja procesora u najvećem padu u poslednjih 30 godina

Mercury Research je objavio istraživanje u kome se navodi da je u četvrtom kvartalu prošle godine došlo do najvećeg pada prodaje hardvera u tech industriji. To je ponavljanje situacije iz 2021. godine, kada je takođe zabeležen značajan pad prodaje procesora. Inače, tokom 2022. godine prodaja procesora je dva puta doživela rekordne padove. A u celoj toj situaciji najbolje se snašao AMD, koji je zadržao najveći tržišni udeo.

PCPress.rs Image

Ova analitičarska kuća prati stanje prodaje procesora još od 1994. godine. Q4 2022 postavio je negativne rekorde i u odnosu na prethodni kvartal i u odnosu na isti kvartal 2021. godine. Generalno, tokom 2022. godine CPU tržište doživelo je najveći pad u svojoj istoriji.

Ako se izuzmu ARM procesori, tokom 2022. godine prodato je oko 374 miliona procesora, 21 procenat manje u odnosu na 2021. godinu. Ukupan prihod tokom prošle godine bio je 65 milijardi dolara, što je smanjenje od 19 procenata. Još jedan važan detalj je da je tržište x86 procesora doživelo najveći pad.

Pročitajte i:  AMD Ryzen 8700G "delidded" – radi na 25 stepeni Celzijusa manje i do 17% brže

Ovakvoj situaciji doprinela je i činjenica da se različite industrije koje koriste CPU-ove u svojim proizvodima, u poslednje dve godine suočavaju sa njihovim nedostatkom, zbog poremećaja u lancu snabdevanja. To nije uticalo samo na procesore, već i na druge srodne proizvode. Prihodi od prodaje DRAM-ova doživeli su najveći pad još od 2008. godine (kada je započela velika finansijska kriza), desktop GPU-ovi imaju najnižu prodaju još od 2005. godine… Nvidia i AMD su smanjile količinu narudžbi od TSMC-a, prodaja telefona je takođe u najvećem padu u poslednjih osam godina… Mercury Research očekuje da će se slična situacija nastaviti i tokom 2023. godine, bar u njenoj prvoj polovini.

Ako se u ovoj situaciji može neko nazvati pobednikom, onda je to AMD. Ova kompanija je povećala svoj udeo na x86 tržištu sa 23 na 30 procenata, mada je za to najviše zaslužno tržište serverskih procesora. Pomenućemo i da je Intel uspeo da donekle poveća svoj udeo na tržištu, ali u domenu mobilnih procesora.

Izvor: TechSpot

Facebook komentari: