Starlink sateliti na nebu iznad Srbije

Nije novost da se Starlink sateliti povremeno vide na noćnom nebu, a nedavno su toj pojavi svedočili i građani iz nekih delova naše zemlje.

PCPress.rs Image

Sličnih „iznenađenja“ je bilo i pre, pa se još 2020. godine pisalo o grupi Starlink satelita koja se ukazala na nebu iznad Velike Britanije, kada su zainteresovani posmatrači mogli da vide 60 mikro-prilika kako prelaze put ka svojoj konačnoj destinaciji. Svetleće tačke su se ovog puta ukazale iznad delova Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, a građani su opet ostali u čudu.

Broj satelita se polako uvećava – lansirano ih je već preko tri i po hiljade. Astronomi su svetleći prizor uporedili sa „niskom bisera na crnoj pozadini“, ali su uprkos poetičnom opisu još pre dve godine projekat opisali kao sistem koji ugrožava posmatranje kosmosa.

Neobična Starlink pojava je 13. februara mogla da se vidi i na srpskom nebu. Svetlucava linija je bila vidljiva s Kopaonika, iz Šapca, ali i u susednoj Crnoj Gori. To nije prvi put, jer su 2021. slične slike snimljene i iznad Subotice.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Rusija ponovo upozorila da će napasti Starlink
SBB

Tagovi: ,