Produkovane reči iz snimaka moždanih aktivnosti

Veliki napredak u sferi tehnolgoija namenjenih osobama sa invaliditetom izranja iz mogućnosti mašinskog učenja i veštačke inteligencije. Pojednostavljeno rečeno: sprema se tehnologija za pretvaranje misli u glasovne komande namenjene, između ostalog, olakšavanju rada na računaru.

PCPress.rs Image

Tim naučnika iz Holadnije i Nemačke testirao je mogućnost komande putem misli, na velikom uzorku testova na pacijentima sa epilepsijom. U centru za istraživanje epilepsije “Kempenhaeghe”, nekoliko pacijenata koji su u mozgu već imali ugrađene dubinske elektrode, pristalo je da učestvuje u naprednom naučnom ispitivanju.

Pretvaranje moždanih aktivnosti u govor

Serija testova fokusirana je na mogućnost produkcije govora putem snimaka moždanih aktivnosti, za šta se koristi tehnologija mašinskog učenja. Učesnici eksperimenta imali su, prvo, zadatak da naglas čitaju delove odabranih tekstova. Kompjuter je beležio relacije između izgovorenih reči i aktivnosti određenih moždanih regija. U narednim krugovima ispitivanja, izmerene aktivnosti mozga ispitanika proizvodile su audio verziju određene reči, dok su je samo zamišljali.   

Veoma važan zaključak ispitivanja jeste da se, pojednostavljeno rečeno, mozak ponaša isto, bilo da reč samo zamišljamo ili je glasno izgovaramo. Regije mozga, čija je aktivnost merena, pokazuju isto stanje za obe varijante.

Pročitajte i:  Prvi Neuralink implant u čovekovom mozgu

Značaj ovih uvida je ogroman, pre svega kada su u pitanju pomagala kao što je neuroproteza. Tehnologija izgrađena na ovakav način omogućiće ljudima sa raznim moždanim disfunkcijama da ravnopravno učestvuju u razgovoru. Iako je, za sada, domet istraživanja ograničen na 100 reči, predviđa se napredak koji će podrazumevati upotrebu čitavih rečenica.

Izvor: Nature

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,