BIZIT plus

Profesionalno za profesionalce

Wurth je svoju globalnu poslovnu imperiju razvio na ideji da profesionalcima u brojnim industrijskim granama pruži visokokvalitetne alate, materijale i usluge bez kojih ne bi mogli da obave svoju delatnost. Iste standarde imaju i kada za sebe traže informacioni sistem. Od prošle godine njihov partner na polju razvoja i implementacije ERP sistema je beogradski GoPro.

capture_06U bilo kom poslu prave profesionalce prepoznaćete po tome što lako i brzo dolaze do jednostavnih, ali efektnih rešenja za složene probleme. Prosto se zapitate kako se sami niste toga setili. Ali, to je samo mala varka – iza lakoće i brzine stoji veliko iskustvo i znanje sticano godinama uz, da to ne zaboravimo, neprestano usavršavanje i modernizaciju. Ove jednostavno izrečene postulate odavno poznaje i primenjuje Wurth, multinaconalna kompanija iz Nemačke, a rezultati takvog rada su poznati mnogim domaćim preduzećima koja rado na ovoj adresi nabavljaju sve što im je potrebno za obavljanje poslova u oblastima auto-industrije, obrade metala ili građevinarstva.

Na vrhu ERP piramide

Pomenuta pravila i postulate Wurth kao princip rada primenjuje na svoje osnovne delatnosti i na sektor informacionih tehnologija unutar same korporacije. Neprestana modernizacija i sticanje novih znanja su obaveza informatičara u ovoj kompaniji, a za podršku i razvoj često se obraćaju lokalnim stručnjacima koji su spremni i sposobni da poštuju i rade po Wurth‑ovim prinicipima. Od prošle godine na polju razvoja i implementacije ERP sistema partner im je beogradski GoPro.

„Wurth je u Srbiji prisutan od 1996. godine i od tada smo neprestano razvijali i usavršavali naš poslovno‑informacioni sistem“, upoznaje nas projekt menadžer za ERP u Wurth‑u Miloš Trpković. „U početku smo koristili lokalno rešenje. Kasnije smo se, prateći razvoj globalnih ERP proizvoda, a nakon dugotrajne i opsežne analize mogućnosti korporacija i prelaskom u novi milenijum, opredelili da sopstveni proizvod zamenimo sa dva, u to vreme de facto standarda: SAP‑om i Microsoft Dynamics AX‑om“, dodaje on.

Tako je počela implementacija Dynamics AX‑a koju su vodili informatičari iz centrale Wurth‑a zajedno sa lokalnim Microsoft Dynamics partnerima. Posao je urađen po tadašnjim standardima i iskustvima korporacije, a nephodno znanje za dalji razvoj i održavanje preneto je lokalnom informatičarskom timu. Ovaj sistem je punih sedam godina uspešno pratio razvoj poslovanja u Srbiji, a kako dobra praksa preporučuje, došlo je vreme da se ponovo razmotre potrebe, kako sadašnje, tako i buduće te da se sve to uporedi sa mogućnostima postojećeg sistema i na kraju donese odluka u kom pravcu dalje razvijati ERP sistem u kompaniji.

Pročitajte i:  Fokus je na ljudima: PANTHEON Kadrovi

Novi sistem za novo vreme

„Microsoft Dynamics AX je odličan ERP sa svetskom reputacijom koji ima veliki broj kvalitetnih rešenja za brojne industrijske vertikale. Kada ste u prilici da na globalnom nivou, sa nekoliko stotina kompanija koje se bave različitim delatnostima, tražite što univerzalnije rešenje, ovaj ERP nalazi se na vrhu liste željenih. Ali, u vreme kada je Wurth kretao u čitav ovaj posao, podsećam vas da je to bilo pre jedne decenije, tehnologije i iskustva proizvođača softvera nisu bili tako razvijeni kao danas. Zato su u našoj korporaciji, pored AX‑a, ostala i neka sopstvena softverska rešenja koja su dopunjavala AX ili rešavala specifične zahteve, naročito u oblasti prodaje. To danas više nije željena situacija i svi smo bili radi da je promenimo“, kaže Trpković.

Naš sagovornik nas upućuje na to da su u međuvremenu iz centrale Wurth‑a dobili zeleno svetlo da sami urade evaluaciju na domaćem tržištu softvera i da nađu rešenje i partnera na kojeg će moći da se oslone u potpunosti. Jer, prihvatajući aktuelne trendove u primeni informacionih tehnologija Wurth je deo poslova koje je nekada sam radio u okviru svog IT sektora preneo na partnerske kompanije. „Tražeći najbolje za sebe, Wurth je kontaktirao s više domaćih preduzeća čiji je posao razvoj i implementacija ERP‑ova, a među njima se našao i GoPro“, kaže nam Ivan Dimitrić, specijalista za Dynamics NAV proizvode u GoPro‑u i projekt menadžer za implementaciju u Wurth‑u: „Prepoznali smo svu dinamičnost Wurth‑ovog poslovanja, a zahvaljujući iskustvu naše firme, bili smo spremni da odgovorimo na listu potreba klijenta i njihovu nameru da prelazak na novi sistem obave u što kraćem roku. To nije promaklo Wurth‑ovom rukovodstvu i tako smo sredinom prošle godine potpisali ugovor o do danas najvećoj implementaciji Dynamics NAV-a na kod nas, sa 160 korisnika. Sistem je trebalo da pustimo u život 1. aprila ove godine, što smo i ispunili. U Wurth-u su bili posebno zadovoljni i što je, prelaskom na drugi proizvod u istoj gami prethodna investicija sačuvana, a nije bilo potrebno kupovati nove licence.“

Postoji mišljenje da je u Microsoft‑ovoj hijerarhiji ERP‑ova AX za stepenicu iznad NAV‑a, za koji je GoPro specijalista. Može se učiniti da je napravljen korak unazad, ali oba naša sagovornika smatraju da je učinjeno upravo suprotno – napravljen je značajan korak unapred. Kažu da je Dynamics NAV tokom protekle decenije znatno uznapredovao kako u tehnološkom pogledu, tako i u paleti pokrivenih industrijskih vertikala. Ima još dosta oblasti poslovanja u kojima AX ima očiglednih prednosti, ali kada je u pitanju Wurth u Srbiji, i danas i u doglednoj budućnosti, to nije slučaj, pa čak može da se kaže da je Dynamics NAV bolji izbor sa stanovišta potreba korisnika u ovom slučaju.

Pročitajte i:  PC Press video: ERP na zadovoljstvo korisnika – BIZIT panel

Sprinterski brzo

Za osam meseci, koliko im je bilo na raspolaganju, stručnjaci GoPro‑a su implementirali sve module NAV‑a bez kojih praćenje poslovnih procesa u Wurth‑u ne bi bilo moguće. Počelo se od standardnih modula, dakle finansija, veleprodaje, magacinskog poslovanja sa WMS‑om i nabavke. U modul nabavke ugrađen je prilično složen model za planiranje, sa zahtevom da se obezbedi brzi obrt zaliha gde bi stepen odgovora na zahtev kupaca bio preko 95 odsto. Zatim su implementirani originalni GoPro modul za plate, GoPro Payroll, kreirana Android aplikacija (o kojoj možete čitati u novom connect-u) i implementiran servisni modul, NAV CRM.

„Tu nije kraj posla koji smo obavili u prvoj fazi projekta“, kaže Dimitrić i ističe: „Posebno smo ponosni na naše originalno rešenje za terensku prodaju razvijeno za Android platformu koje se u potpunosti oslanja na NAV poslovnu logiku, a radi kako u online režimu, odnosno sa direktnom vezom do baze podataka, tako i u offline režimu, kada ste na lokacijama gde veza sa Internetom nije moguća“. I projekt menadžer sa strane korisnika Miloš Trpković slaže se da je ovaj modul nešto posebno i da je po meri dinamičnih korporacija gde je rad sa kupcima na terenu ključni segment poslovanja.

Pitamo ga i šta su za Wurth bili najveći izazovi tokom realizacije ovog projekta. „Mi smo kompanija koja se neprestano prilagođava uslovima na tržištu i shodno tome imamo potrebu da konstantno usavršavamo poslovnu logiku i organizaciju rada. Ovog puta smo to uradili paralelno sa implementacijom poslovno‑informacionog sistema i to u objektivno veoma kratkom roku. Drugi veliki izazov za nas je bila migracija podataka jer je trebalo konsolidovati informacije iz više izvora. Podsećam vas da je AX nekada pokrivao oko 30% aktivnosti, dok je ostatak bio raspoređen na tri druge aplikacije. Sada je trebalo sve pročistiti, uporediti i sažeti u jednu bazu, uz zadržavanje bitnih istorijskih podataka bez kojih ne bismo mogli dalje da poslujemo. I treći izazov je bio unapređenje našeg Telesales segmenta komunkacije sa kupcima, koji sve više dobija na značaju u okviru našeg poslovnog modela.“

Pročitajte i:  PC Press video: ERP na zadovoljstvo korisnika – BIZIT panel

Pogled u budućnost

Obilazeći Wurth‑ovu centralu u Beogradu, smeštenu kraj autoputa u blizini aerodroma, sreli smo tim GoPro konsultanata koji, zajedno sa Trpkovićem i dvojicom njegovih kolega, radi na daljem razvoju sistema. Trpković kaže da, iako je Dynamics NAV u produkciji već dva meseca, posao nije završen, već se prešlo u drugu fazu, baš kako je i planirano.

„Wurth u Srbiji ima 12 Pick & Go objekata u kojima kupci direktno mogu da kupe i odnesu sve što im je potrebno. Za sada, na ovim lokacijama kupci se snabdevaju isključivo kroz veleprodaju, ali tendencija je da se ovi i budući takvi objekti otvore za širi spektar korisnika. Zato užurbano radimo na razvoju sopstvenog modula za maloprodaju i on će da bude implementiran u sistem. Mi u GoPro‑u smo ponosni na ovaj projekat jer smo veliki i dinamični poslovni sistem preneli u softver za kratko vreme. Primenjenim rešenjima smo omogućili da Wurth unapredi svoje poslovanje, a sve to zajedno nam je donelo nova znanja i iskustva za nove projekte i izazove koji su pred nama. Jedan od projekata koji je već u toku jeste i implementacija novog ERP-a u Wurth-u Hrvatska, kao posledica odlične saradnje ostvarene sa srpskim ogrankom“, sa neskrivenim ponosom na uspešno realizovan projekat kaže nam Ivan Dimitrić.

Milan Bašić

 

Za Wurth glavni cilj implementacije je bilo, i nastavlja da bude, korišćenje softvera u optimizaciji procesa i automatizaciji istih, koji kao rezultat daju povećanje produktivnosti zaposlenih i odbacivanje nepotrebnog. Bitno je napomenuti da je softver samo osnova, dok tim koji implementira mora da bude sposoban da istakne i pruži njegovu upotrebnu vrednost.”

Darko Žunić, član Top menadžmenta Wurth Srbija

 

(Objavljeno u časopisu PC#201)

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

2 thoughts on “Profesionalno za profesionalce

Comments are closed.