BIZIT plus

Profit Samsung-a porastao za skoro 23% u drugom kvartalu

U svom preliminarnom izveštaju, Samsung je objavio da je u drugom kvartalu 2020. godine ostvario povećanje operativnog profita u iznosu od 22,7% u odnosu na isti period prošle godine (6,8 milijardi dolara, u odnosu na 5,5 milijardi dolara).

PCPress.rs Image

Ovakav rezultat je za mnoge iznenađenje, pošto se očekivalo da će usled pandemije COVID-19 virusa u tom periodu značajno opasti interesovanje za mobilne telefone. Taj pad je kompenzovan povećanom potražnjom memorijskih čipova za računare i servere, koji su nadograđivani i unapređivani zbog potrebe za poslom od kuće. Taj trend je započeo krajem prvog kvartala, ali je pik dostigao tokom drugog kvartala ove godine. Porastu profita doprinelo je i podizanje cena DRAM-ova, zbog povećane potražnje.

Situacija se popravlja i za mobilne telefone

Kada je u pitanju prodaja mobilnih telefona, situacija se polako popravlja. Ona je išla bolje od očekivane, jer je počelo otvaranje prodavnica usled popuštanja mera zaštite u većini država Evrope i Severnoj Americi.

Deo kompanije koji se bavi proizvodnjom displeja takođe je ostvario profit, prvenstveno zbog penala koje je platio njihov najveći klijent, Apple. Ovo se desilo jer on nije uspeo da ispuni očekivanu kvotu prodaje iPhone-a tokom odabranog perioda. Inače, ovo je drugi put u istoriji da zbog istog razloga kompanija iz Kupertina plaća penale Samsung-u – prvi put se do desilo u drugom kvartalu prošle godine.

Pročitajte i:  Samsung predstavlja novu i poboljšanu fitness narukvicu, Samsung Galaxy Fit3

Izvor: ZDNet

Facebook komentari: